Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο επέβαλε ομόφωνα 8 έτη κάθειρξης με αναστολή στον Πέτρο Φιλιππίδη για δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος γυναικών, συναδέλφων του. Ο ηθοποιός καταδικάσθηκε σε έξι χρόνια για τη μία υπόθεση και σε δύο έτη για τη δεύτερη.

Στον ηθοποιό επιβλήθηκαν, επίσης ομόφωνα, οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, θα παραμείνει ελεύθερος μέχρι το Εφετείο. Σύμφωνα με το σκεπτικό, οι περιοριστικοί όροι είναι αρκετοί για να διασφαλιστεί η παρουσία του Φιλιππίδη στην εξέταση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

«Δεν είναι ύποπτος φυγής, δεν είναι φυγόδικος, δεν είναι φυγόποινος και δεν είναι επικίνδυνος για την τέλεση αξιόποινων πράξεων. Οι καταγγελόμενες πράξεις είχαν ως κοινό παρονομαστή το θέατρο και την τηλεόραση που δεν είναι φιλικό πλέον προς αυτόν» ανέφερε η εισαγγελέας, Στέλλα Στόγια, η οποία συμπλήρωσε πως απολογούμενος και ο ηθοποιός είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί ξανά σε αυτούς τους χώρους.

«Οι περιοριστικοί όροι είναι αρκετοί, δεν βρίσκεται σε θέση ισχύος για να εκμεταλλευθεί τη θέση του», κατέληξε η εισαγγελέας.

Ένοχος ομόφωνα για δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος δύο γυναικών συναδέλφων του, κρίθηκε με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ο Πέτρος Φιλιππίδης. Αντίθετα, δικαστές και ένορκοι έπειτα από μαραθώνια διάσκεψη έκριναν αθώο ομόφωνα λόγω αμφιβολιών τον ηθοποιό για το αδίκημα του βιασμού κατά εξακολούθηση σε βάρος άλλης γυναίκας ηθοποιού.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του και τον γιο του. Στην άλλη άκρη της αίθουσας βρίσκονταν οι τρεις καταγγέλλουσες. Στο δικαστήριο βρέθηκαν και οι ηθοποιοί Πηνελόπη Αναστόπουλου, Λένα Δροσάκη, Ανδρομάχη Δαυλού, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και Ζέτα Δούκα.

Ομόφωνα το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για αναγνώριση ελαφρυντικών. Ακολούθησε η πρόταση της Εισαγγελέως επί των ποινών. Η κ. Στόγια ζήτησε ποινή κάθειρξης 6 ετών για την κάθε μία από τις απόπειρες βιασμού που καταδικάστηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης.

Απορρίφθηκε το αίτημα για αναγνώριση των ελαφρυντικών

Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε απορρίψει ομόφωνα το αίτημα για αναγνώριση ελαφρυντικών στον ηθοποιό. Η πλευρά Φιλιππίδη είχε ζητήσει να αναγνωρισθούν τα ελαφρυντικά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του πρότερου σύννομου βίου, αλλά η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα του ηθοποιού. Αναφερόμενη στο πρώτο ελαφρυντικό, η εισαγγελέας τόνισε ότι «απαιτείται θετική συμπεριφορά του δράστη για μεγάλο διάστημα.

Πρέπει να έχει τέτοια συμπεριφορά ώστε να δημιουργείται στους τρίτους απορία σχετικά πώς αυτός ο άνθρωπος τέλεσε αδίκημα. Δεν αρκεί η μη τέλεση από τον κατηγορούμενο αξιόποινων πράξεων, αλλά απαιτείται η τέλεση θετικών περιστατικών. Αναφέρθηκε όλως αορίστως ότι από το 2014 και έπειτα δεν ακούστηκε τίποτα σε βάρος του κατηγορουμένου.

Ο κατηγορούμενος επικαλείται περιστατικά της συνήθους συμπεριφοράς και ότι δεν ακούστηκε κάτι σε βάρος του. Αυτό δεν είναι ακριβές κατά την κρίση μου και επικαλούμαι την κατάθεση του στελέχους του ANT1 για παρενόχληση το 2016 και την κατάθεση της κ. Δροσάκη για περιστατικά με το 2014», ανέφερε η εισαγγελέας, ζητώντας να απορριφθεί το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Η κ. Στόγια ζήτησε να απορριφθεί και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, σημειώνοντας ότι «το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο δεν αρκεί από μόνο του. Οι πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος, δεν ήταν «παραφωνίες» στην υπόλοιπη ζωή του. Ο κατηγορούμενος έχει λευκό ποινικό μητρώο και μας είπε η υπεράσπισή του ότι ήταν ελεήμων.

Ισχυρισμός που προβάλλεται αορίστως, κατά τη γνώμη μου. Η συμπεριφορά του κατηγορουμένου δεν ήταν παραφωνία ή έκπληξη σε σχέση με την προηγούμενη ζωή του. Είχε προηγηθεί αντικοινωνική συμπεριφορά από μέρους και ενδεικτικά αναφέρω όσα κατέθεσε η Εβελίνα Παπούλια για περιστατικά το 1996».

Τι είχε ζητήσει η εισαγγελέας

Υπενθυμίζεται ότι η Στέλλα Στόγια είχε ζητήσει την ενοχή του Πέτρου Φιλιππίδη για δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014, αλλά και την αθώωση του λόγω αμφιβολιών για τον καταγγελλόμενο κατ’ εξακολούθηση βιασμό το 2008. Στην αγόρευση της είχε χαρακτηρίσει τον ηθοποιό ως ένα «κακομαθημένο παιδί με σύνδρομο εξουσιαστή», ένα δράστη με συγκεκριμένο modus operandi.

«Έχω αμφιβολίες. Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η καταγγέλουσα στο δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δε μπορεί να καταδικάσει με αμφιβολίες. Οι διαφοροποιήσεις στις καταθέσεις της πρώτης καταγγέλλουσας δεν είναι λεπτομέρειες» ανέφερε η εισαγγελέας ζητώντας να αθωωθεί ο ηθοποιός για τη συγκεκριμένη πράξη.

Αντιθέτως, είχα ζητήσει την ενοχή του Πέτρου Φιλιππίδη για την απόπειρα βιασμού σε βάρος της δεύτερης καταγγέλλουσας το 2010 στο θέατρο Μουσούρη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η καταγγέλουσα έκλαιγε και ήταν συναισθηματικά φορτισμένη στην κατάθεσή της. Ο κατηγορούμενος την άκουγε συνοφρυωμένος. Γιατί; Γιατί έλεγε την αλήθεια η καταγγέλουσα».

Την καταδίκη του ηθοποιού είχε προτείνει και για τη δεύτερη απόπειρα βιασμού το 2014 εντός του αμαξιού του σε δρόμο στο Παλαιό Ψυχικό, σχολιάζοντας πως «η θέση του κατηγορουμένου απέναντι στην κατηγορία είναι πως υπήρχε ερωτική διάθεση, αλλά αν η πράξη έγινε συναινετικά γιατί δεν επεδίωξε να τον συναντήσει ξανά;».

Πέτρος Φιλιππίδης: Οργανωμένο σχέδιο

Υπενθυμίζεται πως η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, με τον ίδιο να κρατείται προσωρινά και να αποφυλακίζεται τον Ιούλιο του 2022 με περιοριστικούς όρους. Κατά την απολογία του ο ηθοποιός υποστήριξε πως όσα του καταλογίζονταν ήταν «ψεύδη» και έκανε λόγο για «οργανωμένο σχέδιο» με στόχο να τρωθεί ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη: