Παρόλο που ο χειμώνας δεν έχει φτάσει ακόμη με την πλήρη έντασή του, αρκετοί θα χρειαστούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό είτε γιατί άφησαν τις δεξαμενές τους άδειες από την προηγούμενη χρονιά, είτε γιατί ζουν σε βόρειες περιοχές της Ελλάδας, όπου το κρύο είναι πιο έντονο σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, σε τιμές χαμηλότερες κατά έως και 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτή η πτώση στην τιμή, βέβαια, εξαρτάται από το αν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα παραμείνει σταθερή, ώστε να μην προκληθούν αναταράξεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Μέχρι στιγμής, οι τιμές στις διεθνείς αγορές δείχνουν σταθερότητα, με μικρές διακυμάνσεις, και βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, με τιμές χαμηλότερες από πέρυσι, σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα, κάτι που ισχύει και για το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 1,09 και 1,11 ευρώ ανά λίτρο στις αστικές περιοχές, δηλαδή περίπου 18% χαμηλότερη σε σύγκριση με την περσινή τιμή έναρξης, που ήταν 1,35 ευρώ ανά λίτρο. Σε τιμές ανά κιλοβατώρα, η τρέχουσα τιμή εκτιμάται στα 0,1107 ευρώ, έναντι 0,1347 ευρώ που ίσχυε στις 15 Οκτωβρίου πέρυσι.

Η τελική τιμή που θα πληρώσουν όσοι αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι ακόμα χαμηλότερη, αν υπολογιστεί και το επίδομα θέρμανσης. Εντός του τρέχοντος μήνα, τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος θα λάβουν αποφάσεις σχετικά με το επίδομα αυτό, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα ενίσχυσης της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση ως εναλλακτική στα ορυκτά καύσιμα.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τους όρους για το επίδομα θέρμανσης θα καλύπτει όλα τα είδη καυσίμων και αναμένεται να εκδοθεί μέσα στον Οκτώβριο, χωρίς σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας σε σχέση με πέρυσι. Το επίδομα θα δοθεί σε άτομα που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης, με δικαιούχους όσους πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ για άγαμους και τα 24.000 ευρώ για έγγαμους, με προσαύξηση για κάθε τέκνο. Η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για άγαμους και τις 300.000 ευρώ για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες.

Το επίδομα κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ, ενώ σε περιοχές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες μπορεί να φτάσει έως και τα 1.000 ευρώ. Προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος είναι η αγορά καυσίμων αξίας διπλάσιας από το δικαιούμενο ποσό, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025.

Διαβάστε ακόμη: