Ο θρυλικός φούρναρης της πόλης, Τάκης Παπαδόπουλος, ιδρυτής του ιστορικού φούρνου «Τάκης» στο Κουκάκι έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, μετά από μια σύντομη, τρίμηνη, μάχη με τον καρκίνο. Μετά την είδηση του θανάτου του, οι λαγάνες που είχαν ψηθεί για την Καθαρά Δευτέρα δόθηκαν δωρεάν στους πελάτες που περίμεναν όπως κάθε χρόνο δημιουργώντας ουρές.

 

Ο «βασιλιάς του ψωμιού» είχε γεννηθεί το 1948 στη Θεσσαλονίκη όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Αργότερα ήρθε στην Αθήνα όπου ίδρυσε τον φούρνο του στις αρχές τις δεκαετίας του ’70. Σταδιακά ο «Τάκης» απέκτησε τη φήμη του καλύτερου φούρνου της Αθήνας. Βρίσκεται στη οδό Μισαραλιώτου και Ζήτρου κάτω από την Ακρόπολη.

Ο Τάκης Παπαδόπουλος ήταν από τους πρώτους που έφεραν την μπαγκέτα στην Αθήνα και υπήρξε προμηθευτής αναρίθμητων γνωστών εστιατορίων της πόλης. Τα τελευταία 50 χρόνια, ο φούρνος του στην οδό Μισαραλιώτου αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της πόλης που σχηματίζουν συχνά ουρές για τα φημισμένα προϊόντα του.

Όσοι τον γνώριζαν κάνουν λόγο για έναν ευγενικό άνθρωπο και για έναν επιτυχημένο επιχειρηματία που πάντα πρωτοπορούσε.

Οι γιοι του, Θόδωρος και ο Αρτέμης ανέλαβαν τον φούρνο το 2010 και έκτοτε εξελίσσουν την τέχνη του πατέρα τους.

 

Ο φούρνος του Τάκη

Κρυμμένος σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιοχές της Αθήνας, όπου εξακολουθεί να αναβιώνει ο όρος γειτονιά, ο φούρνος «Τάκης» αποτελεί ένα σημείο-ορόσημο στο Κουκάκι.

Βρίσκεται στην οδό Μισαραλιώτου εδώ και 50 χρόνια, και κατέχει τον τίτλο του καλύτερου φούρνου λόγω της ιστορίας του αλλά και της μοναδικής ποικιλίας στα προϊόντα του.

Καθημερινά, στον φούρνο του Τάκη είναι διαθέσιμα πάνω από 30 είδη ψωμιού: σταρένιο, σικάλεως, οκτάσπορο, δεκάσπορο, συμιγδαλένιο, καρυδόψωμο, ψωμί της αγροικιάς άσπρο ή ολικής, χωριάτικο, μπαγκέτα καμπαγιού λευκή, ολικής άλεσης ή η καινούρια γαλλική μπαγκέτα που είναι ανάρπαστη.

Πέρα από το ψωμί, τα μοναδικά του σάντουιτς, τα ιδιαίτερα μπισκότα και κέικ, το θεσσαλονικιώτικο κουλούρι, το τσουρέκι και τα γλυκά του έκαναν τον φούρνο του Τάκη έναν από τους πιο διάσημους στην Αθήνα. Και όλα αυτά παρουσιασμένα με έναν πολύ όμορφο και καλαίσθητο τρόπο σε ράφια, εκθετήρια ή καλάθια.

Οι συνταγές είναι τόσο παραδοσιακές ελληνικές όσο και εισαγωγής, όπως συμβαίνει και με τα αλεύρια που χρησιμοποιούνται, που είναι είτε ελληνικά είτε από Γαλλία ή Γερμανία. Σε όλες τις παρασκευές σε ψωμί και γλυκά οι τελευταίες τους πινελιές μπαίνουν με το χέρι. Κάθε φρατζόλα και κάθε μπισκότο ή κουλούρι το αποδεικνύει στο απόλυτα μοναδικό του σχήμα.

Στον φούρνο Τάκη λειτουργούν ακόμα ισχυροί οι δεσμοί της οικογένειας και τα μέλη του προσωπικού έχουν κι αυτά γίνει κομμάτι αυτής της οικογένειας με το πέρασμα του χρόνου, γεγονός που κάνει τον φούρνο ένα καθημερινό δώρο για τους κατοικούντες στα πέριξ.

 

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις από την  Ελλάδα και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.