Ο Roberto «Loli» Linguanotto, ο Ιταλός ζαχαροπλάστης που πιστεύεται ότι εφηύρε το εμβληματικό τιραμισού, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 81 ετών.
Αποκαλούμενος ως ο «πατέρας του τιραμισού», ο Linguanotto πέθανε στην Ιταλία μετά από μακροχρόνια μάχη με μια απροσδιόριστη ασθένεια.
Ο διάσημος ζαχαροπλάστης δημιούργησε το κλασικό ιταλικό επιδόρπιο στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ενώ εργαζόταν στο Le Beccherie, ένα διάσημο εστιατόριο στο Τρεβίζο της βόρειας Ιταλίας.
Πώς δημιούργησε το τιραμισού
Το γλυκό έχει πολλές ιστορίες προέλευσης, συμπεριλαμβανομένης μιας που λέει ότι ο Linguanotto έριξε κατά λάθος μασκαρπόνε σε ένα μπολ με ζάχαρη και αυγά.
Άλλοι ισχυρισμοί για την εφεύρεση του γλυκού προέρχονται από μια μαντάμ οίκου ανοχής του Τρεβίζο, τον 19ο αιώνα, αλλά και στη Σιένα τον 17ο αιώνα προς τιμήν του Μεγάλου Δούκα.
Σύμφωνα με τους ντόπιους, ο Linguanotto στη συνέχεια τελειοποίησε τη συνταγή του επιδορπίου με γεύση καφέ με τη βοήθεια της Alba di Pillo-Campeol, συζύγου του ιδιοκτήτη του Le Beccherie, Ado Campeol.
Εκείνη ήταν που πρόσθεσε αργότερα σαβαγιάρ εμποτισμένα σε καφέ εσπρέσο στο γλυκό.
Η ιστορία του τιραμισού
Φτιαγμένο με μόλις έξι συστατικά – αυγά, σαβαγιάρ, ζάχαρη, μασκαρπόνε, καφέ και κακάο -, το επιδόρπιο βαφτίστηκε αρχικά «Tirame Sù», ένα όνομα που μεταφράζεται σε «ανέβασέ με».
Ο δημοσιογράφος Gigi Padovani, ο οποίος έγινε στενός φίλος με τον Linguanotto, συνέγραψε το βιβλίο «Tiramisù» με τη σύζυγό του Clara.
«Σε λίγο καιρό, αυτό το επιδόρπιο έγινε βασικό στο Le Beccherie. Τ σέρβιραν σε ένα στρογγυλό δίσκο με σαβαγιάρ εμποτισμένα σε καφέ και δύο στρώσεις κρέμα και μασκαρπόνε. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1983, η συνταγή του τιραμισού δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά σε γαστρονομικό περιοδικό του Τρεβίζο. Το Le Beccherie το πήγε στη Βενετία και αργότερα το διέδωσε σε όλο τον κόσμο. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά, το γλυκό έγινε διάσημο παντού», είχε δηλώσει ο ίδιος.
Ποιος ήταν ο «πατέρας» του τιραμισού, Roberto Linguanotto
Ο Linguanotto φέρεται να ήταν δημοφιλής μεταξύ των συναδέλφων του, παρά το γεγονός ότι ήταν ντροπαλός και συγκρατημένος.
Είχε περάσει αρκετά χρόνια δουλεύοντας στο εξωτερικό, πριν επιστρέψει στην πατρίδα του, στο Βένετο.
Αποτίοντας φόρο τιμής στον Linguanotto, ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Βένετο Luca Zaia είπε: «Συμπάσχω στο πένθος για τον θάνατο του Roberto Linguanotto, ο οποίος είχε σημαντική επίδραση στον κόσμο της ζαχαροπλαστικής».
«Το τιραμισού σήμερα είναι μια γαστρονομική αριστεία που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο και τα εύσημα για μια τέτοια επιτυχία ανήκουν επίσης στη μαεστρία του ως ζαχαροπλάστη και στην επιθυμία του να κάνει τη βενετσιάνικη λιχουδιά μας μοναδική και απαράμιλλη, κάνοντας το τιραμισού να ξεχωρίζει ανάμεσα στα εθνικά και διεθνή επιδόρπια», πρόσθεσε.
Επίσης, φόρο τιμής στον εκλιπόντα σεφ απέτισε και ο Francesco Redi, διοργανωτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Τιραμισού.
«Τον θυμόμαστε με στοργή και με αυτή τη γλυκύτητα που πάντα διέκρινε τους τρόπους του», είπε.
«Αυτός και η οικογένειά του μας στήριξαν από την αρχή και του είμαστε ευγνώμονες γιατί χωρίς την εφεύρεσή του αυτό το παγκόσμιο κίνημα των εραστών του τιραμισού δεν θα υπήρχε», πρόσθεσε.
Διαβάστε ακόμη:
- Υποκλοπές – πόρισμα: Δήλωση του Γρηγόρη Δημητριάδη μετά από δύο χρόνια
- Θεσσαλονίκη: Τα επενδυτικά projects των 200 εκατ. που αλλάζουν την πόλη – Ο ουρανοξύστης και το HUB26
- Φορολογικές δηλώσεις 2024: Νέα προθεσμία έως 2 Αυγούστου – Όλα όσα πρέπει να προσέξετε
- Σοφία Χατζηπαντελή: Χορεύει στο TikTok – Βίντεο