Την τελευταία του πνοή άφησε την Πρωτομαγιά ο γνωστός προπονητής, Ίβιτσα Όσιμ, σε ηλικία 81 ετών στο Γκρατς. Ήταν ένας από τους τεχνικούς που άφησαν το στίγμα τους στο ελληνικό πρωτάθλημα και στον Παναθηναϊκό, εντός αλλά και εκτός των τεσσάρων γραμμών, με τις επικές του ατάκες.

Ήταν από τους πλέον αγαπητούς προπονητές στο ελληνικό φίλαθλο κοινό, ιδιαίτερα στους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Ο Ίβιτσα Όσιμ διαδέχθηκε το 1992 τον Βασίλη Δανιήλ στον πάγκο του «τριφυλλιού» κι έμεινε εκεί για περίπου δύο χρόνια. Ο Παναθηναϊκός πήρε το Κύπελλο την σεζόν 1992-1993 επικρατώντας στον τελικό με 1-0 του Ολυμπιακού.

Ήταν 5 Σεπτεμβρίου του 1993, όταν ο Παναθηναϊκός, έχοντας βρεθεί πίσω στο σκορ με 2-0 περνούσε νικητής από το Καυτατζόγλειο, επικρατώντας με 3-2 του Ηρακλή, με τον Ίβιτσα Όσιμ μετά τη λήξη του αγώνα, να λέει την περίφημη φράση «η μπάλα είναι πόρνη. Γι’ αυτό νικήσαμε ενώ έπρεπε να χάσουμε».

Μία ατάκα η οποία έμεινε στην ιστορία, βρέθηκε σε πρωτοσέλιδα στης εφημερίδες της εποχής και χρησιμοποιείται από πολλούς. Αρκετές ήταν οι φορές που είχε προκαλέσει αίσθηση, σχολιάζοντας την διοίκηση του Παναθηναϊκού.

Σε ερώτηση για τον καλύτερο προπονητή, είχε απαντήσει αποστομωτικά: «Μα ο Γιώργος Βαρδινογιάννης φυσικά! Μόνο η φόρμα του λείπει για να καθίσει στον πάγκο».

Σε άλλη του δήλωση, σχετικά με το λόγο που πηγαίνει πάντοτε καλοντυμένος και φρεσκοξυρισμένος στα ραντεβού με την διοίκηση του Παναθηναϊκού είχε αναφέρει: «Πηγαίνω για… εκτέλεση. Με τόσα πιστόλια εκεί μέσα δεν ξέρεις τι μπορεί να σου τύχει. Τουλάχιστον να είμαι ντυμένος».

Απαντώντας στην ερώτηση, αν ήταν Βαρδινογιάννης, ποιον παίκτη θα αγόραζε, είχε απαντήσει: «Αν ήμουν Βαρδινογιάννης δεν θα ασχολούμουν με το ποδόσφαιρο».

Σε ερώτηση για τον παραγκωνισμό του Δημήτρη Σαραβάκου είχε πει: «Για να ξαναπαίξει πρέπει το ποδόσφαιρο να γίνει χάντμπολ, να μπαίνουν και να βγαίνουν οι ποδοσφαιριστές».

«Αν ο Φρατζέσκος είχε δύναμη και τσαγανό, θα ονομαζόταν Τζάιτς. Τέτοιο αριστερό πόδι δεν έχω ξαναδεί», είχε πει για τον Έλληνα μεσοεπιθετικό, ενώ σχετικά με τον Έρικ Μίκλαν, είχε πει στον Γιώργο Βαρδινογιάννη: «Ο καλύτερος αμυντικός χαφ της Ευρώπης. Πάρε τον με κλειστά τα μάτια».

Πάντως, με σκοπό να επικρίνει τους ποδοσφαιριστές του, είχε δηλώσει μια φορά: «Εύχομαι οι παίκτες των άλλων ομάδων να μην μοιάσουν στους δικούς μου».

Ποιος ήταν ο Ίβιτσα Όσιμ

Ο Ιβίτσα Όσιμ γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1941 στο Σαράγεβο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Η επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε με τη φανέλα της Ζελιέζνιτσαρ το 1959 ως παίκτης της Ζελέζνιτσαρ. Στην ίδια ομάδα άρχισε και τα πρώτα του προπονητικά βήματα το 1978, μένοντας στον πάγκο της μέχρι το 1986.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας (1986-92), η Παρτίζαν (1991/92), ενώ την επόμενη διετία ακολούθησε η θητεία του στον Παναθηναϊκό.

Μετά τους «πράσινους» ο Όσιμ μετακόμισε στην Αυστρία και την Στουρμ Γκρατς, στην οποία εργάστηκε από το 1994 μέχρι το 2002 και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, τρία Κύπελλα και τρία Σούπερ Καπ. Από το 2003 μέχρι το 2006 πήγε στην Ιαπωνία για λογαριασμό της Τσίμπα Γιουνάιτεντ, ενώ το 2006/07 ήταν στον πάγκο της εθνικής ομάδας της ασιατικής χώρας.

Τα πρώτα σοβαρά προβλήματα με την υγεία του ξεκίνησαν το 2007, καθώς τον Νοέμβριο εκείνου του έτους υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο τον κράτησε σε κώμα δέκα ημέρες.