Ο Εμίλιο Ντελγκάδο, η οικεία φυσιογνωμία πολλών γενεών και ιδιαίτερα παιδιών επί 45 χρόνια μέσα από τον ρόλο του Λούις στη σειρά «Sesame Street», πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

Η σύζυγός του ηθοποιού και τραγουδιστή, Κάρολ Ντελγκάδο, είπε ότι ο Εμίλιο πέθανε από πολλαπλό μυέλωμα, καρκίνο του αίματος, στο σπίτι τους στη Νέα Υόρκη.

Ως Λούις, ο Μεξικανός-Αμερικανός ηθοποιός, υποδύθηκε έναν λατίνο χαρακτήρα χωρίς στερεότυπα, σε μια χρονική περίοδο όπου υπήρχαν παρά μόνο λίγες τέτοιου είδους απεικονίσεις στην τηλεόραση, για ενήλικες ή παιδιά. «Δεν υπήρχε εκπροσώπηση. Οι περισσότεροι χαρακτήρες (λατίνων) ήταν ληστές ή μέλη συμμοριών», είπε ο Ντελγάδο σε συνέντευξή του το 2021.

Αυτό άλλαξε με το «Sesame Street», όπου ένα καστ ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων συνεργάστηκε με μια ομάδα παιδιών και με τους χαρακτήρες των Big Bird, Elmo, Grover κ.α.

Ο Ντελγκάδο εντάχθηκε στη σειρά το 1971 κατά τη διάρκεια της τρίτης σεζόν. Είπε ότι οι παραγωγοί συμφώνησαν με την πρότασή του να ενσωματωθεί ισπανική ορολογία στο σενάριο.

Γεννήθηκε το 1940 στην πόλη Καλέξικο της Καλιφόρνια, κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και μεγάλωσε στην πόλη Μεξικάλι, στο Μεξικό. Μετακόμισε σε νεαρή ηλικία στο Λος Άντζελες για να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού αλλά δεν είχε μεγάλη τύχη. Αργότερα έλαβε μια κλήση – έκπληξη από τους παραγωγούς του «Sesame Street» στη Νέα Υόρκη.

Μετά από συνέντευξη με τον παραγωγό Τζον Στόουν, ο οποίος μίλησε στον Ντελγκάδο αλλά δεν ζήτησε κάποια οντισιόν, κέρδισε τον ρόλο. «Δεν ήθελε ηθοποιούς. Ήθελε αληθινούς ανθρώπους», είπε ο Ντελγκάδο σε συνέντευξη το 2021.

Παρέμεινε στη σειρά για 45 χρόνια και αποτέλεσε σημαντικό μέρος της παιδικής ηλικίας πολλών γενεών παιδιών και όσον αφορά τα παιδιά λατινικής καταγωγής, ήταν ένας σπάνιος χαρακτήρας ο οποίος έμοιαζε με αυτά και εκείνα τον θαύμαζαν.

«Η ζεστασιά και το χιούμορ του, ενθάρρυναν τα παιδιά να μοιραστούν μια φιλία που διατηρήθηκε για πολλές γενεές. Πρωτοπόρος της εκπροσώπησης, ο Εμίλιο διεκδίκησε με υπερηφάνια το “ρεκόρ του μακροβιότερου ρόλου μεξικανού-αμερικανού ηθοποιού σε τηλεοπτική σειρά”. Είμαστε ευγνώμονες που μοιράστηκε τα ταλέντα του με εμάς και τον κόσμο», έγραψε το Sesame Workshop σε ανακοίνωση.
Ο Ντελγκάδο αποχώρησε από τη σειρά όταν το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε, το 2016. Διαγνώσθηκε με πολλαπλό μυέλωμα στο τέλος του 2020, αλλά συνέχιζε να εμφανίζεται δημόσια και να δίνει συνεντεύξεις, μέχρι που η κατάσταση της υγείας του επιβαρύνθηκε.