Απεβίωσε ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής Δημήτρης Τριανταφυλλίδης. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο γιος του, Βασίλης, μέσα από μια ανάρτηση στο Facebook.

«Ο πατέρας μου, Δημήτρης Τριανταφυλλίδης, ολοκλήρωσε εχθές το βράδυ την επίγεια πορεία του στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες. Αναπαύθηκε μετά από μια μεγάλη δοκιμασία», έγραψε ο γιος του, προσθέτοντας την επιθυμία για τέλεση της κηδείας στη Ριτσώνα.

«Τα τελευταία του χρόνια τα πέρασε στην Ερέτρια, μαζί με τα λατρεμένα του σκυλιά, κάτι το οποίο τον γέμιζε και του έδινε χαρά. Θα μου λείψουν πολύ οι κουβέντες που κάναμε για τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, την πολιτική, τη μουσική, αλλά και τα υπέροχα γεύματα που μοιραστήκαμε στα αγαπημένα του μέρη. Επιθυμία του ήταν η κηδεία να πραγματοποιηθεί στη Ριτσώνα Ευβοίας. Θα σας ενημερώσω για τα περαιτέρω μόλις έχω νεότερα. Σας ευχαριστώ πολύ για τα εκατοντάδες μηνύματα που έχετε στείλει όλο αυτό το διάστημα στον ίδιο αλλά και σε εμένα, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ένιωθε την αγάπη σας και του έδωσε δύναμη στις δύσκολες στιγμές».

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

Ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε το 1959 στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο «Ταράς Σεβτσένκο» στο Κίεβο και αργότερα σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Από νωρίς, μαγεύτηκε από τη ρωσική λογοτεχνία και ξεκίνησε να μεταφράζει σημαντικά έργα και συγγραφείς. Είχε μεταφράσει περισσότερα από 130 βιβλία, καλύπτοντας ολόκληρο το φάσμα των ρωσικών γραμμάτων: φιλοσοφία, θεολογία, ιστορία, πολιτική, πεζογραφία, ποίηση, θέατρο, και λογοτεχνική κριτική. Το 2014 ίδρυσε το περιοδικό «Στέπα», ένα τετραμηνιαίο περιοδικό αφιερωμένο στον ρωσικό πολιτισμό, με στόχο να διευκολύνει τον Έλληνα αναγνώστη να γνωρίσει τη ρωσική κουλτούρα. Παράλληλα, δημοσίευε άρθρα και μελέτες σε σύγχρονα ελληνικά περιοδικά.

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης είχε μιλήσει πριν από έναν χρόνο στον Μάκη Προβατά στα podcasts της ATHENS VOICE.

Ακούστε τη συζήτηση:

Ο Χρήστος Χωμενίδης αποχαιρετά τον Δημήτρη Τριανταφυλλίδη με ένα ποίημα του Εγγονόπουλου

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης επέλεξε να αποχαιρετίσει τον καλό του φίλο Δημήτρη Τριανταφυλλίδη με ένα ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου.

Καλό ταξίδι, φίλε μου Δημήτρη.
Νά ελπίζης-να ελπίζης πάντα-πώς ανάμεσα εις τους
ανθρώπους
-που τους ρημάζει η τρομερή «ευκολία»-
θα συναντήσης απαλές ψυχές με τρόπους
που τους διέπει καλωσύνη-πόθος ευγένειας-ηρεμία.
Ίσως όχι πολλές-ίσως νασ’ άτυχος : καμμία-
τότες εσύ προσπάθησε να γενής καλλίτερος
είς τρόπον ώστε να έρθη κάποια σχετική ισορροπία
Άσε τους γύρωθέ σου να βουρλίζωνται πως κάνουν κάτι
συ σκέψου-τώρα πια-με τι γλυκειά γαλήνη
προσμένεις ναρθ’ η ώρα να ξαπλώσης στο παρήγορο του
θάνατου κρεββάτι.
Νίκος Εγγονόπουλος

Διαβάστε ακόμη: