Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η Ιταλίδα ηθοποιός και «μούσα» του Αντονιόνι, Μόνικα Βίτι.

Η Μόνικα Βίτι, η Ιταλίδα ηθοποιός που «φώτισε» το έργο του Μικελάντζελο Αντονιόνι, πέθανε σε ηλικία 90 ετών, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Πέθανε η Ιταλίδα ηθοποιός Μόνικα Βίτι - Ήταν η «μούσα» του Αντονιόνι

«Αντίο Μόνικα Βίτι, αντίο στην βασίλισσα του ιταλικού σινεμά. Η σημερινή είναι μία ημέρα μεγάλης θλίψης, μία μεγάλη καλλιτέχνις και μία μεγάλη Ιταλίδα χάθηκε», αναφέρει στην ανάρτησή του ο υπουργός.

Ποια ήταν η Μόνικα Βίτι

Η Μαρία Λουίζα Τσετσαρέλι, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Μόνικα Βίτι, γεννήθηκε το 1931 στη Ρώμη.

Από παιδί ήθελε να γίνει ηθοποιός, παρά την προειδοποίηση της μητέρας της ότι «το παλκοσένικο θα σου διαφθείρει την ψυχή και το σώμα».

Πρωταγωνίστησε σε ταινίες του Λουίς Μπουνιουέλ, του Ντίνο Ρίζι, του Μάριο Μονιτσέλι, όμως έγινε γνωστή κυρίως από τις ταινίες του Μικελάντζελο Αντονιόνι, του οποίου ήταν καλλιτεχνική μούσα και σύντροφος.

Πέθανε η Ιταλίδα ηθοποιός Μόνικα Βίτι - Ήταν η «μούσα» του Αντονιόνι

Το 1968, ο Αντονιόνι αποφάσισε να ζητήσει τη Μόνικα Βίτι σε γάμο. «Με αιφνιδίασε!», σχολίασε η Βίτι. «Σκεφθείτε ότι συμβιώνουμε 11 χρόνια και ποτέ δεν ετέθη ζήτημα γάμου», είχε πει η ίδια.

Η Βίτι είχε λάβει πολλά βραβεία, μεταξύ αυτών 9 βραβεία Νταβίντ ντι Ντονατέλο, 11 ιταλικές Χρυσές Σφαίρες, μία Αργυρή Άρκτο καλύτερης ηθοποιού και τον Τιμητικό Χρυσό Λέοντα για την προσφορά της στον κινηματογράφο.

Η Μόνικα Βίτι ερμήνευσε συνολικά 47 χαρακτήρες, μίας τεράστιας γκάμας κι έπαιξε σε καλές και λιγότερες καλές ταινίες, μέχρι το 1989, όταν αποτραβήχτηκε από τα κινηματογραφικά πλατό.

Το 2002 έκανε την τελευταία δημόσια εμφάνισή της στην πρεμιέρα του θεατρικού μιούζικαλ «Notre-Dame de Paris», στο Παρίσι, ενώ είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια άνοιας.

Μετά από μια δεκαετία έγινε γνωστό το πρόβλημά της.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε απομονωμένη και έπασχε από Αλτσχάιμερ.

Η σορός της αναμένεται να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και, αν η οικογένεια δώσει τη συναίνεσή της, η κηδεία της μεγάλης ηθοποιού θα τελεσθεί σε κεντρική εκκλησία της Ρώμης.