search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Pet City: To νέο success story της BC Partners

Καθαρά κέρδη 6,2 εκατ. ευρώ το 2021 και αύξηση τζίρου 11% και 20 νέα καταστήματα.

Pet City: To νέο success story της BC Partners

Ενίσχυση του δικτύου καταστημάτων και νέα προϊόντα και μερίδια στα σούπερ μάρκετ συντηρούν ανοδικές τάσεις και το 2022 στα μεγέθη της Pet City, εταιρείας προϊόντων για κατοικίδια που πέρασε στον έλεγχο του fund BC Partners GR Investments LP από την οικογένεια Μαντζουρανάκη, η οποία ελέγχει σήμερα το 5,8% της εταιρείας.

Για το 2022 η Pet City είχε στόχο να ανοίξει 20 νέα καταστήματα και ήδη λειτουργεί πάνω από 90, από 77 που είχε στο τέλος του 2021, χρονιά κατά την οποία προστέθηκαν στην αλυσίδα 11 νέα σημεία και αυξήθηκε το ανθρώπινο δυναμικό σε 719 εργαζόμενους. Το 2021 η Pet City Group AEBE έκλεισε με καθαρά κέρδη 6,2 εκατ. ευρώ και με αύξηση πωλήσεων 11% ξεπερνώντας τα 50 εκατ. ευρώ. Με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις της διοίκησής της το 2022 θα κλείσει με αύξηση 5%, ενώ προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη στο μέλλον καλλιεργεί η είσοδος του νέου μετόχου.

Υπενθυμίζεται ότι το deal έκλεισε ακριβώς πριν ένα χρόνο δημιουργώντας θόρυβο στην υποσχόμενη αγορά τροφών και ειδών για κατοικίδια, καθώς ο νέος παίκτης που τοποθετείται διαθέτει τεχνογνωσία και ισχυρό μέγεθος. Η BC Partners έχει επενδύσει σε διεθνή σήματα του κλάδου όπως η PetSmart και η Chewy, από τα καταναλωτικά είδη και το retail, αλλά και η Antelliq, εταιρεία τεχνολογίας για την ποιότητα ζωής των ζώων.

Από την άλλη μεριά η Pet City δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο αναπτυσσόμενο στην Ελλάδα και ιδιαίτερα εντός των supermarket, αγορά στην οποία δραστηριοποιείται η Pet City είναι market leader. Ο Μαντζουράνης Μαντζουρανάκης, ιδρυτής της εταιρείας, δημιούργησε αξία στην αγορά και σχεδίαζε την εξωστρέφεια της εταιρείας, στρατηγική που αναλαμβάνει η ομάδα της Zorba ΑΕ, εταιρείας που ελέγχεται από την BC Partners GR Investment LP και στην οποία μεταβιβάστηκε το 94,2% των μετοχών.

Η Pet City Group συγχωνεύεται με την Zorba με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη ενώ το τιμόνι της εταιρείας ανέλαβαν οι Μαντζουράνης Μαντζουρανάκης, πρόεδρος, Γιάννης Γαβριηλίδης αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και μέλη οι Στυλιανός Ηλία, Δημήτρης Σπανόπουλος και Μιχαήλ Άγγελος Φρουζής.

Η Pet City, που διατηρεί εγκαταστάσεις, αποθήκες και κεντρικά γραφεία στο Κορωπί και δίκτυο που καλύπτει τους νομούς Αττικής, Εύβοιας και Θεσσαλονίκης, στοχεύει σε οργανική ανάπτυξη μέσω νέων προϊόντων, δημιουργία νέων καταστημάτων και λανσάρισμα νέων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Μέσω της ενίσχυσης των υπηρεσιών που προσφέρει στους καταναλωτές και με την εντατικοποίηση των συμμετοχών της σε διεθνείς εκθέσεις διευρύνει σταθερά το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της εμπλουτίζοντάς το με νέα καινοτόμα προϊόντα ως προς τη διατροφή και την υγεία των ζώων.

Οι οικονομικές επιδόσεις

Αναφορικά με τις επιδόσεις για 2021, η Pet City δημοσίευσε κύκλο εργασιών 50,7 εκατ. ευρώ από 45,7 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με κέρδη προ φόρων 7,9 εκατ. ευρώ από 7,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Για το 2022 εκτιμά ότι τα κέρδη προ φόρων θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η εταιρεία δεν μετακύλησε στα προϊόντα της ανατιμήσεις που παρατηρήθηκαν τόσο στα είδη που εμπορεύεται όσο και στην ενέργεια. Το 2022 βρέθηκε αντιμέτωπη με κλιμάκωση των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων, προβλήματα στη διαθεσιμότητά τους αλλά και υψηλά μεταφορικά και ενεργειακά κόστη. Ως αποτέλεσμα το 2022 προχώρησε σε ανατιμήσεις εμπορευμάτων μετακυλίοντας μέρος του αυξημένου κόστους στην κατανάλωση.

Αλλαγή σκυτάλης στη διοίκηση με ορίζοντα το 2027

Λίγο μετά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων πέρυσι τον Οκτώβριο 8/10 έγινε και η έκτακτη στις 29/10 στην οποία εγκρίθηκε η μεταβίβαση του 94,2% των μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας στην Zorba Α.Ε..

Οπότε ο κ. Μαντζουρανάκης μείωσε τη συμμετοχή του σε 6.567 μετοχές της εταιρείας έναντι 102.733 που μεταβιβάστηκαν στην Zorba. Άλλη έκτακτη Γ.Σ. τον Δεκέμβριο 22/12 ενέκρινε και την παραίτηση των μελών της οικογένειας και μελών του ΔΣ Βαρβάρας και Ανδρονίκης Μαντζουρανάκη, για να πάρει σκυτάλη το νέο, μεταβατικό ΔΣ με πρόεδρο τον Μαντζουράνη Μαντζουρανάκη, αντιπρόεδρο τον Νίκο Σταθόπουλο, managing partner της BC Partners και μέλος τον Στυλιανό Ηλία.

Ο κ. Σταθόπουλος παρέμεινε στη θέση μέχρι την έκτακτη γενική συνέλευση του Μαΐου του 2022 οπότε στο νέο τριμελές ΔΣ πήρε τη θέση του ο Ιωάννης Γαβριηλίδης, ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος και παρέμεινε στο ΔΣ που συγκροτήθηκε για να ηγηθεί στην εταιρεία μέχρι το 2027.

Διαβάστε ακόμη: