Tο πρωί o πρωθυπουργός παρέλαβε την σύσταση της εθνικής επιτροπής βιοηθικής για πιθανή υποχρεωτικότητα εμβολιασμού και διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους.

Όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, θα αναρτηθεί εντός της ημέρας, πιθανότατα το μεσημέρι.

Η κ. Πελώνη τόνισε ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει την πρόταση και θα λάβει τις αποφάσεις της «με γνώμονα την υγεία των πολιτών, τις ελευθερίες τους, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους και με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία».

Υπενθυμίζεται ότι την άποψη της επιτροπής Βιοηθικής για λιγότερα περιοριστικά μέτρα για όσους πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είχε ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και μεταξύ άλλων αφορούν ενδεικτικά τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αλλά και την πρόσβαση σε σειρά δραστηριοτήτων όπως οι συναυλίες με τη χρήση του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού.

Γεωργιάδης: Θα ρυθμίσουμε το πώς θα γίνεται η κοινωνική κινητικότητα βάσει κινδύνου

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως  «Όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του εμβολίου ως δυνατότητα για όλους, τότε προφανώς η κυβέρνηση όπως και όλα τα κράτη του κόσμου, θα ρυθμίσουμε το πώς θα γίνεται η κοινωνική κινητικότητα βάσει κινδύνου».

Και πρόσθεσε ότι τον ενοχλεί η λέξη «προνόμια» και πως είναι λογικό όταν κάποιος επιλέγει να εμβολιαστεί και κινδυνεύει λιγότερο, να μπορεί να έχει λιγότερα μέτρα προστασίας σε σχέση με κάποιον που δεν εμβολιάζεται και κινδυνεύει περισσότερο.

Σχετικά με τις επικρίσεις για την απόφαση να μην εμβολιάζονται με το σκεύασμα της AstraZeneca οι κάτω των 60, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι δεν μπορούμε να ερμηνεύουμε με όρους πολιτικής ή επικοινωνίας αποφάσεις επιστημονικές. Πρόσθεσε ότι ποτέ η κυβέρνηση δεν πήρε αποφάσεις για τα εμβόλια αλλά όλες οι οδηγίες προέρχονται από τους επιστήμονες της επιτροπής εμβολιασμών.