Έχουμε επιτυχίες αλλά έχουμε και κινδύνους
“Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη και η πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζεται“, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. “Παρατηρείται ωστόσο στις περισσότερες περιφέρειες μια σταθεροποίηση και τάση μείωσης των κρουσμάτων. Προφανώς όσο περισσότερα τεστ γίνονται τόσο μεγαλύτερος θα είναι κι ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται. Το σημαντικό είναι η θετικότητα που διαπιστώνεται και η θετικότητα τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σταδιακή μείωση“, υπογράμμισε παράλληλα.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως “είναι μία θετική εξέλιξη αλλά η ισορροπία παραμένει εύθραυστη. Όλα δείχνουν όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι βαδίζουμε στην τελευταία αλλά και πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Στην πορεία αυτή έχουμε τρεις συμμάχους και έναν αντίπαλο: σύμμαχοί μας είναι ο καιρός, τα εμβόλια και τα εκατομμύρια τεστ που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας. Αντίπαλος είναι η κούραση που φέρνει αδικαιολόγητη χαλάρωση απέναντι σ’ έναν ιό που εξακολουθεί να παραμονεύει”.
Self tests και πράσινο πιστοποιητικό τα εφόδια για να ξεπεράσουμε την πανδημία
Στη συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα self test σε εργαζόμενους επισημαίνοντας ότι “από την επόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου ξεκινά η δωρεάν διανομή των self test σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για τους οποίους η χρήση θα είναι υποχρεωτική. Για την αξιοπιστία των εν λόγω tests σημείωσε: “ότι -σύμφωνα με τους ειδικούς- η αξιοπιστία των αυτοδιαγνωστικών test είναι υψηλή και ως μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου σε πληθυσμιακό επίπεδο κερδίζει διαρκώς έδαφος. Ήδη, άλλωστε, χρησιμοποιούνται σταδιακά σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο”.
Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή της η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στο πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό τονίζοντας: “Θετική εξέλιξη, αποτελεί το γεγονός ότι χθες το Coreper -οι πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε.- κατέληξαν σε κοινό κείμενο για την εφαρμογή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού. Η απόφαση, όπως είναι γνωστό, είχε ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την καθοριστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που ήταν ο πρώτος ηγέτης που ανέπτυξε τη σχετική πρόταση.