Ως γνωστόν οι 2 κραυγαλέες και καραμπινάτες υποθέσεις χειραγώγησης, υποτιμητικής κερδοσκοπίας και κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης στις μετοχές των τραπεζών Πειραιώς και Alpha λίγο πριν ανακοινωθούν επισήμως οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αναστάτωσαν το επενδυτικό κοινό και προκάλεσαν ζήτημα ομαλής λειτουργίας της αγοράς, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των μικρομετόχων, αλλά και των ξένων θεσμικών επενδυτών!

Στο βαθμό που να απειληθούν ακόμη και οι ίδιες οι αυξήσεις κεφαλαίου, υπό το βάρος της κερδοσκοπίας, των ανοιχτών πωλήσεων και του «ξεφορτώματος» που πραγματοποιήθηκε από μεγάλα χαρτοφυλάκια στα οποία περιήλθε μυστηριωδώς η εσωτερική πληροφόρηση για την αύξηση κεφαλαίου, της οποίας έκαναν κατάχρηση!

Οι 2 κραυγαλέες αυτές υποθέσεις μετά από τις σχετικές έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έφτασαν στο Διοικητικό Συμβούλιο για την απόδοση ποινών και ευθυνών, όπου επιβλήθηκαν ποινές – χάδι, στις ίδιες τις τράπεζες, χωρίς ωστόσο να έρθουν στο ΔΣ τα ονόματα των φυσικών προσώπων που «κελάηδησαν» και διέρρευσαν με δόλο και σκοπιμότητα τις εμπιστευτικές πληροφορίες, ούτε φυσικά τα ονόματα των «παικτών» ιδιωτών και θεσμικών, που «ξεφόρτωσαν» πριν την αύξηση, κάνοντας κατάχρηση εσωτερικής πληροφόρησης.

Και φυσικά ουδέποτε αποκαλύφθηκαν οι κερδοσκόποι που στη συνέχεια προέβησαν σε ανοιχτές πωλήσεις, προκαλώντας ζήτημα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς!

Παρά την αγωνία της αγοράς λοιπόν να αποκαλυφθούν οι ένοχοι, οι δράστες του βρώμικου χρηματιστηριακού παιχνιδιού, στους οποίους θα έπρεπε να επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα και οι Φάκελοι τους να αποσταλούν στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποσιώπησε το ζήτημα και ουδείς γνωρίζει με σαφήνεια εάν πράγματι υπήρξε εμπεριστατωμένη έρευνα αντίστοιχη με αυτή της υπόθεσης Ελλάκτωρ…

Επί του προκειμένου τώρα, το μείζον ζήτημα που αναδύεται από την δυσώδη υπόθεση εσωτερικής πληροφόρησης, χειραγώγησης και υποτιμητικής κερδοσκοπίας στις 2 συστημικές τράπεζες, είναι ότι την ώρα τούτη παραμένει «θαμμένο», δεν ήρθε ποτέ επί της ουσίας στο ΔΣ, δεν αποκαλύπτονται οι ένοχοι, ποιοι δηλαδή μέσα από τις τράπεζες μίλησαν και ποιοι «παίκτες» πούλησαν πριν την ανακοίνωση της αύξησης!

Και όσο οι 2 καραμπινάτες υποθέσεις κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης δεν έρχονται στο ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς, τόσο και αυξάνουν οι πιθανότητες παραγραφής τους, μετά μάλιστα τον πρόσφατο νόμο Σταϊκούρα που μειώνει τον χρόνο παραγραφής για χρηματιστηριακές απάτες από τα 10 χρόνια στα 5!!!

Ο διαγωνισμός του ΟΛΘ των 150 εκατ. ευρώ (προβλήτα 6), η εμπλοκή και η τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης!

Μπορεί ο ΟΛΘ ΑΕ να δημοπράτησε τον προβλήτα 6 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης και μάλιστα προσφάτως άνοιξε τις προσφορές και ανέδειξε ως ανάδοχο του έργου , αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, την κοινοπραξία «Μυτιληναίος- Rover Maritime- HDK», ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως σχετικά με την υλοποίηση του έργου υπάρχουν σοβαρά ανοιχτά ζητήματα, μείζονος σημασίας, τα οποία θα πρέπει πρώτα να διευθετηθούν!

Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, το έργο του προβλήτα 6 αποτελεί μέρος των υποχρεωτικών επενδύσεων που έχει αναλάβει την υποχρέωση η ΟΛΘ ΑΕ να υλοποιήσει, με την κατασκευή πρώτον, νέου πρόσθετου κρηπιδώματος 513 μέτρων, εκ των οποίων τα 470 έχουν ωφέλιμο βάθος 17,7 μέτρα!

Δεύτερον, την κατασκευή πρόσθετης χερσαίας ζώνης πλάτους 306,5 μέτρων, κατά μήκος του νέου πρόσθετου κρηπιδώματος.

Τρίτον, συμπληρωματικά έργα υποδομής ούτως ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του πρόσθετου κρηπιδώματος και της πρόσθετης χερσαίας ζώνης!

Επέκταση αντικειμένου, απαιτείται κύρωση από τη Βουλή!

Ωστόσο ο προβλήτας 6 με τις πρόσθετες εργασίες κατασκευής που προβλέπονται, στην ουσία αποτελεί πρόσθετο αντικείμενο στην σύμβαση παραχώρησης όπου μάλιστα θα πρέπει να υπάρξουν νέες εγκρίσεις και να καθοριστούν νέοι όροι σχετικά με το μήκος του πρόσθετου κρηπιδώματος και τα βάθη που προβλέπονται.

Σε απλά λόγια ο προβλήτας 6 χαρακτηρίζεται ως επέκταση αντικειμένου της Σύμβασης Παραχώρησης η οποία θα πρέπει να τροποποιηθεί, να υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς και στη συνέχεια να κυρωθεί από την ολομέλεια της Βουλής!!!

Οι συναντήσεις του προέδρου του ΟΛΘ Αθ. Λιάγκου με Πλακιωτάκη και Σταϊκούρα!

Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ κ. Αθ. Λιάγκος φέρεται να πραγματοποίησε συναντήσεις τόσο με τον Υπ. Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη όσο και Οικονομικών κ. Σταϊκούρα!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΟΛΘ απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη των 2 συναρμόδιων υπουργών να υπογράψουν την επέκταση της Σύμβασης Παραχώρησης και να τη στείλουν στη συνέχεια στη Βουλή για κύρωση από το σώμα!

Θα υπογράψουν άραγε την τροποποίηση και επέκταση της σύμβασης υπέρ Σαββίδη οι συναρμόδιοι υπουργοί;

Το ζήτημα του ΟΛΘ σε κάθε περίπτωση θεωρείται μείζον, σε συνάρτηση τόσο με την «εξαφάνιση» του Ρώσου ολιγάρχη από τη χώρα εδώ και 2 χρόνια, αλλά και σε σχέση με την εκτός ελέγχου κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που βρίσκεται σε εξέλιξη… Καθώς και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση σε Ρώσους ολιγάρχες!

Υπό αυτή την έννοια διερωτώμαι, θα προχωρήσει κάτω από τις τρέχουσες εξελίξεις η εισαγωγή προς ψήφιση στη Βουλή, της επέκτασης και τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης του Λιμένα Θεσσαλονίκης υπέρ του Ιβάν Σαββίδη;

Θα υπογράψουν την σχετική τροποποίηση, υπέρ των συμφερόντων του Ρώσου ολιγάρχη που την ώρα τούτη χρηματοδοτεί με υλικό τους Ρώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς, οι συναρμόδιοι υπουργοί κ. Πλακιωτάκης και Σταϊκούρας;

2 +1 πανίσχυροι όμιλοι μεθοδεύουν χρηματιστηριακές κινήσεις!

Μου λένε ότι σε δύο μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους εκ των κορυφαίων της χώρας, αλλά και σε έναν ακόμη ραγδαία αναπτυσσόμενο που στην κυριολεξία «πετάει», έχουν αρχίσει να ωριμάζουν οι σκέψεις για πολύ σοβαρές χρηματιστηριακές κινήσεις!

Στον έναν όμιλο μελετάται η αυτόνομη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο εταιρίας του χρηματοπιστωτικού τομέα η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, παράγει τζίρους και κερδίζει μερίδια αγοράς σε έναν χώρο ο οποίος δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια, ωστόσο πλέον εξυγιαίνεται και ανακάμπτει!

Πρόκειται για ένα «πείραμα» που αποτελεί «επανάληψη» αντίστοιχης κίνησης που είχε γίνει στο παρελθόν και που πέραν των χρηματιστηριακών υπεραξιών που θα προσδώσει στον όμιλο, ενδεχομένως να αποτελέσει μελλοντικά ένα σημείο αναφοράς για εξαγορά ή ένταξη σε υπό διαμόρφωση μεγάλο σχήμα!

Στον άλλο όμιλο εσχάτως έχουν αρχίσει να επικρατούν ιδέες εισαγωγής στο Χρηματιστήριο, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί με 2 τρόπους: είτε με την αυτόνομη εισαγωγή ακολουθώντας την τυπική διαδικασία αύξησης κεφαλαίου με την έκδοση νέων μετοχών, είτε με την εξαγορά ήδη εισηγμένης που θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα!

Στον τρίτο όμιλο, την ώρα τούτη επεξεργάζονται εκδοχές αυτόνομης εισαγωγής της …ιπτάμενης εταιρίας, ενώ την ίδια στιγμή ακούγεται ότι το αφεντικό του ομίλου ψάχνει και «κουφάρι» εισηγμένης για να προχωρήσει σε ταχύτατη εισαγωγή διά της πλαγίας!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι χρηματιστηριακές κινήσεις των 2 +1 επιχειρηματικών ομίλων σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα επικρατήσει στην χρηματιστηριακή αγορά λόγω της σύρραξης στην Ουκρανία!

Θα αναζητηθεί δηλαδή η κατάλληλη χρονική στιγμή ούτως ώστε τα εν δυνάμει χρηματιστηριακά εγχειρήματα να στεφθούν από επιτυχία…

Φήμες για έξοδο από το ΧΑ 3 εισηγμένων!

Μου λένε ότι, σκέψεις γίνονται σε 3 μεγάλες εισηγμένες εταιρίες για βγάλουν τις μετοχές τους από το Χρηματιστήριο, μετά από Δημόσια Πρόταση που θα υποβάλουν προς το επενδυτικό κοινό!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα εκδηλώνεται ένα φαινόμενο κατά το οποίο διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν εισηγμένες θυγατρικές, οι οποίες μάλιστα πηγαίνουν πολύ καλά χρηματοοικονομικά, έχουν μεγάλους τζίρους και κέρδη, εξετάζουν το ενδεχόμενο της αποχώρησης από την χρηματιστηριακή αγορά μετά από Δημόσια Πρόταση για πολλούς και διάφορους λόγους! Συνήθως γιατί θέλουν να εκμεταλλευθούν τις θυγατρικές – φορτώνοντας τες με δάνεια- προς όφελος των μητρικών εταιριών, τις οποίες ενδεχομένως θέλουν ενίοτε να εισαγάγουν σε διεθνή χρηματιστήρια!

Υπό αυτή την έννοια έχει αναπτυχθεί μια σχετική φημολογία στην αγορά, που στηρίζεται σε ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, για σκέψεις εξόδου από το Χρηματιστήριο 3 εισηγμένων εταιριών.

Η μία που ακούγεται εντόνως, χωρίς ωστόσο η πληροφορία να επιβεβαιώνεται αρμοδίως είναι ο ΟΤΕ. Και τούτο διότι η αλλαγή της ποσόστωσης διάθεσης των κερδών από 70% – 30% σε 50%-50%, όσον αφορά διανομή μερισμάτων και αγορά ιδίων μετοχών, στην πράξη σημαίνει ότι πολύ σύντομα ο βασικός μέτοχος Deutsche Telekom θα έχει ξεπεράσει το 50% και θα είναι υποχρεωμένος να προβεί σε Δημόσια Πρόταση προς το επενδυτικό κοινό!

Την ίδια στιγμή φήμες ακούγονται και για άλλες 2 εισηγμένες, εκ των οποίων της μιας, η μητρική εταιρία σχεδιάζει την αυτόνομη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο και γι αυτό θέλει να την κρατήσει «καθαρή» φορτώνοντας τη θυγατρική με δάνεια, ενώ όσον αφορά την άλλη, ενδεχομένως να τελεί υπό εξαγορά και ο εν δυνάμει νέος μέτοχος να έχει λόγους να τη βγάλει από το Χρηματιστήριο…