Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο πλαίσιο ομιλίας του κατά την επίσκεψή του στον Πύργο Ηλείας έκανε αναφορά στις καταστροφικές συνέπειες της οικολογικής κρίσης έκανε σήμερα, 4 Σεπτεμβρίου,.

Παρά την τεράστια πρόοδο, που έχει κατακτήσει ο σύγχρονος άνθρωπος στην επιστήμη και στον πολιτισμό, δεν μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος για τη στάση του απέναντι στο φυσικό περιβάλλον. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε πως το παγκόσμιο οικολογικό πρόβλημα έχει ανθρωπογενή αίτια καθώς και στο γεγονός ότι δεν αλλάζουμε συμπεριφορά, παρόλο που γνωρίζουμε τις διαστάσεις της απειλής.

Τις δηλώσεις αυτές, μεταξύ άλλων, έκανε ο Παναγιώτατος στην ομιλία του κατά τη διάρκεια Ημερίδας με θέμα: «Η κοινή αειφόρος συνθήκη στο φυσικό και αστικό περιβάλλον – Εκφάνσεις του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου», όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η επίσκεψή του στον Πύργο της Ηλείας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος  δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επιπτώσεις της οικονομικής ανάπτυξης στην οικολογική κρίση, λειτουργώντας έτσι σε βάρος του ανθρώπου. Σε όσους δε ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει άλλη οδός για την πρόοδο, ο ίδιος αντέτεινε, ως εναλλακτική λύση την ‘οικολογική οικονομία’ όπως επίσης, και τη δύναμη της αλληλεγγύης.

Στην πνευματική κρίση, η οποία οφείλει να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο πνεύματος, νοοτροπίας και αξιών, έγινε αναφορά στην ομιλία του, με την επισήμανση της ανάγκης να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είμαστε ‘εξουσιαστές και κυρίαρχοι’ αλλά ‘ιερείς και φύλακες της δημιουργίας’.

Επιπλέον, εξέφρασε την υπερηφάνεια του για τη στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο αναδεικνύει το οικολογικό μήνυμα του Χριστιανισμού, παρουσιάζοντας την εκκλησιαστική ζωή ως ‘εφηρμοσμένην οικολογίαν’. Αναφερόμενος στην ανάληψη δράσης, ο ίδιος τόνισε πως η Εκκλησία αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες με έμφαση στην κινητοποίηση ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Τέλος, ο Παναγιώτατος Οικουμενιός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αξία της περιβαλλοντικής παιδείας και την μεταλαμπάδευση στους νέους των αρχών του οικολογικού ήθους, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των πνευματικών αξιών. Όπως δε είπε χαρακτηριστικά, «μία παιδεία χωρίς οἰκολογικόν, ἀνθρωπιστικόν καί πνευματικόν προσανατολισμόν εἶναι παρῳδία παιδείας».

Η Ημερίδα έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας και συνδιοργανώθηκε από το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, τους Δήμους Πύργου, Ανδραβίδας – Κυλλήνης, τα Φροντιστήρια Βιωσιμότητας Δήμου Νεαπόλεως-Συκεών, Νοτίου Πηλίου, Πύργου και Ανδραβίδας- Κυλλήνης και τους Φίλους της Φύσης Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ακόμη: