Nέα στοιχεία έρχονται στο φως για τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα σε διάστημα τριών χρόνων, με την υπόθεση να φτάνει στο Ανθρωποκτονιών.

Ο θάνατος της 9χρονης Τζωρτζίνας στις αρχές του 2022 χαρακτηρίστηκε «αιφνίδιος με αδιευκρίνιστα αίτια». Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ιατροδικαστών θα διενεργηθούν ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις και από τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα.

Να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης που έχει σοκάρει το Πανελλήνιο και αφορά στον θάνατο τριών παιδιών, τριών μικρών κοριτσιών από την Πάτρα τα οποία πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια, προσπαθούν με προσεκτικές κινήσεις να λύσουν οι έμπειροι αξιωματικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής.

Οι έρευνες αυτή την στιγμή είναι προς πάσα κατεύθυνση καθώς όλοι, τόσο οι αρχές, όσο και η ιατρική κοινότητα, προσπαθούν να βρουν τους λόγους για τους οποίους τα τρία μικρά κοριτσάκια της οικογένειας Δασκαλάκη χάθηκαν τόσο ξαφνικά. Στο σημείο αυτό, τα βλέμματα στρέφονται στο τελευταίο κοριτσάκι, την 9χρονη Τζωρτζίνα η οποία χάθηκε τελευταία, καθώς κρίνεται πως η περίπτωσή της θα αποτελέσει «οδηγό», πιθανότατα, και για το τι συνέβη και στα άλλα δύο κοριτσάκια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής δεν έχει αποσταλεί αίτημα για εκταφή της Τζωρτζίνας καθώς προς το παρόν είναι πολλά τα στοιχεία που προέχει να εξεταστούν. Εκκρεμούν τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις από τις οποίες – όπως είπε και ο ιατροδικαστής κ. Λέων – ελπίζουν να πάρουν απαντήσεις, αλλά περίπου σε ένα μήνα.
Στο σημείο αυτό, να πούμε πως έχουν ληφθεί τα όργανα της μικρής Τζωρτζίνας τα οποία εξετάζονται ενδελεχώς και από εκεί θα προκύψουν τα ευρήματα των τοξικολογικών και λοιπών εξετάσεων.

Με δεδομένο αυτό, ίσως η εκταφή να μην είχε να προσφέρει κάτι παραπάνω στην έρευνα, παρά μόνον να είναι μια επιπλέον επώδυνη διαδικασία για τους οικείους του  παιδιού.

Ο ίδιος ο κ. Λέων όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο εκταφής, είπε πως στην παρούσα φάση δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί.

Η προσοχή στις τοξικολογικές της Τζωρτζίνας 

Για την υπόθεση του θανάτου τριών παιδιών στην Πάτρα μίλησε και ο έμπειρος ιατροδικαστής και πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων στον ΣΚΑΪ. Όπως εξήγησε το πρωί της Παρασκευής, οι συνάδελφοί του χαρακτήρισαν «αιφνίδιο» το θάνατο, δηλαδή δεν μπορούν να τον συνδέσουν με την κυρίως ασθένεια. Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι εάν είχαν κοινό καρδιολογικό πρόβλημα και τα τρία παιδιά, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ακούγεται ότι είχαν διαφορετικά καρδιολογικά προβλήματα.

Ο κ. Λέων πρόσθεσε ότι θα έπρεπε ήδη να έχει διερευνηθεί στην υπόθεση εάν υπάρχει κοινό γενετικό υπόβαθρο «αλλά έστω στον τρίτο θάνατο, ένα από τα ενδεχόμενα που πρέπει να ερευνήσουμε είναι εάν υπάρχει κάποια συγγενής ανωμαλία, όπως λέμε, κοινή για όλα τα παιδιά». Ο ιατροδικαστής, είπε επίσης ότι το ερώτημα αυτό μπορεί να απαντηθεί, αν και δεν είναι εύκολο, με μια πλήρη νεκροτομή στο 9χρονο κορίτσι, ιστολογικές, τοξικολογικές και γενετικές εξετάσεις. «Όταν έχουμε παιδιά νοσηλευόμενα, δηλαδή δεν κατέληξαν αιφνιδίως στο σπίτι τους, έχουν κάποιες ασθένειες, νοσηλεύονται και απ’ ότι φαίνεται καταλήγουν από έναν λόγο, μάλλον άσχετο με την ασθένεια την οποία προείχαν, άρα σημαίνει ότι όντως χρειάζεται διερεύνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας δε ο κ. Λέων στην ΕΡΤ τόνισε πως αναμένονται οι ιστολογικές εξετάσεις που «θα μας δείξουν το τι ακριβώς έχει συμβεί στα όργανα του μικρού παιδιού. Θα αναλύσουν φαρμακευτικές και άλλες ουσίες που είχαν πάρει τα παιδιά γιατί, να μην ξεχνάμε, ότι τα παιδιά ήταν νοσηλευόμενα. Αναμένουμε και την γενετική ανάλυση για να δούμε αν υπάρχει κάποιο κοινό γενετικό χαρακτηριστικό, το οποίο εκδηλώνει μία συγκεκριμένη πάθηση. Το γεγονός ότι η πρώτη και η δεύτερη αιτία θανάτου, στους δύο πρώτους θανάτους δεν συμβαδίζουν, προς το παρόν δεν ενισχύουν ένα τέτοιο γεγονός».

Άλυτο μυστήριο ο θάνατος των τριών παιδιών

«Για εμάς ο θάνατος των τριών παιδιών είναι ένα άλυτο μυστήριο, γιατί έχουμε τρεις διαφορετικές οντότητες, δηλαδή τρία διαφορετικά ιστορικά που φαίνεται να καταλήγουν περίπου με τον ίδιο τρόπο. Τα κορίτσια καταρρέουν μέσα σε λίγα λεπτά και πεθαίνουν χωρίς να υπάρχει μια εξήγηση που να αποτυπώνει ακριβώς ποιο είναι το αίτιο του θανάτου» τόνισε μιλώντας στις εκπομπή «Πρωινές διαδρομές» της ΕΡΤ με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, η πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου.