Στην σημερινή του απολογία στη δίκη του για τις σωματικές και ψυχολογικές κακοποίησεις παιδιών που φιλοξενήθηκαν επί των ημερών του σε δομές της ΜΚΟ, ο πατέρας Αντώνιος υποπστήριξε: «Αυτά τα παιδιά σίγουρα καθοδηγηθήκαν από κάποιους που εκμεταλλεύτηκαν το χαρακτήρα τους και έφτασαν στο σημείο να μας κατηγορήσουν και να μας οδηγήσουν εκτός της Κιβωτού».

Ο ιερέας μαζί με επτά ακόμη πρώην συνεργάτες του στην Κιβωτό του Κόσμου δικάζεται ως ο ηθικός αυτουργός αδικημάτων που σχετίζονται με σωματικές κακοποιήσεις παιδιών (ξυλοδαρμοί,καταναγκαστική εργασία, απομόνωση, κ.ά) τα οποία κατά την κατηγορία, διέπρατταν εν γνώση του, οι επτά συγκατηγορούμενοί του, σύμφωνα με το protothema.gr.

«Αυτά τα παιδιά τα σώσαμε πολλές φορές από φυλακές και δικαστήρια και κατάφεραν να σταθούν στα πόδιά τους. Και είναι αυτά τα παιδιά που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον μας. Αυτά τα παιδιά τα ξέρω και ξέρω ότι δεν έχουν καταλάβει τι έκαναν. Τα συγχωρώ γιατί τα έχω μεγαλώσει. Έχω δώσει το είναι μου για αυτά, εγώ η πρεσβυτέρα μου και οι συνεργάτες μου», πρόσθεσε επίσης ο πατέρας Αντώνιος και αναφερόμενος στους επτά συγκατηγορουμένους του, οι οποίοι δικάζονται μαζί του, σημείωσε:

«Αυτοί οι άνθρωποι μεγάλωσαν στην Κιβωτό και θέλαμε να δίνουμε πάντα θέσεις εργασίας σε παιδιά που είχαν βιώσει όλο αυτό. Μας ενδιέφεραν βιωματικοί εργαζόμενοι ώστε να αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν σε αυτές τις θέσεις και προσέφεραν από ευγνωμοσύνη. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έρχονταν και ως εθελοντές για να βοηθήσουν».

Πρόεδρος: Πείτε μου αν για παράδειγμα κάποιο παιδί μεταφέρονταν σε μια δομή άλλη δεν το μαθαίνατε εσείς;

Πατέρας Αντώνιος: Όχι, δεν είχα χρόνο και δεν ήταν ο ρόλος μου. Εγώ προσπαθούσα να κρατήσω το πνευματικό μου κομμάτι με τα παιδιά. Δεν ήθελα να χαλάσω τη πατρική σχέση που είχα μαζι τους.

Ο κατηγορούμενος ιερέας τόνισε ότι ο ίδιος ήταν αφιερωμένος στα πνευματικά του καθήκοντα. «Εγώ κράτησα τον πνευματικό ρόλο. Η Κιβωτός μεγάλωνε και το δικό μου έργο μείωθηκε. Και όλο αυτό έπρεπε να στελεχώθει με τους κατάλληλους ανθρώπους και επιστήμονες. Πότε δεν μπήκα στο Διοικητικό Συμβούλιο, ποτε δεν ανακατευόμουν με τους υπαλλήλους, ο διευθυντής κάθε δομής όριζε τη δική του ομάδα», είπε συγκεκριμένα.

Σχετικά με τις καταγγελίες για σκληρή εργασία των παιδιών, ο ιερέας έκανε λόγο για «αστειότητες» και όπως τόνισε λίγο αργότερα «δεν ξέρω αν ένα πλουσιόπαιδο είχε τη δυνατότητα να έχει αυτό το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες που είχαν τα παιδιά στην Κιβωτό».

Νωρίτερα, αρχίζοντας την απολογία του στο δικαστήριο ο πατέρας Αντώνιος, είπε πως εκέινος είναι ο «εμπνευστής της Κιβωτού του Κόσμου» και ανέφερε πως αποφάσισε να τη δημιουργήσει βλέποντας ως ιεράς πολλά παραβατικά παιδια.

«Έβλεπα πολλά παιδιά να περιφέρονται στον Κολωνό εγκαταλλημένα και παραμελημένα. Αντέδρασα, λοιπόν, με το δικό μου τρόπο και σιγά- σιγά φτιάξαμε ομάδες και μέσω του αθλητισμού καταφέραμε να τα βάλουμε στο σχολείο (…). Η οργάνωσή μας ονομάστηκε Κιβωτός γιατί αυτά τα παιδιά μπορούσαν να προστατεύθουν εκεί. Το όνομα το έδωσαν τα ίδια τα παιδιά. Φανταστείτε ότι υπήρχαν παιδιά εκείνη την εποχή που δεν είχαν που να φάνε το μεσημερι και που να διαβάσουν», υποστήριξε ο ιεράς για να συνεχίσει: «Καταφέραμε να στήσουμε ένα μαγειρείο στην αρχή, να γράψουμε αυτά τα παιδιά στο σχολείο και μετά να διαβάζουν με τη βοήθεια εθελοντών».

Η απολογία του πατρός Αντωνίου συνεχίζεται.

Πατέρας Αντώνιος: Διαγράφεται από τα σχολικά βιβλία

Πάνος Μουζουράκης: Καταθέτει υπέρ του πατέρα Αντωνίου – Η καρδιά μου δεν έχει καμία αμφιβολία, είπε

 

Διαβάστε ακόμη: