Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο παρουσιάζεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί στα τέλη Μαΐου -αρχές Ιουνίου.
Το εργασιακό νομοσχέδιο προβλέπει σημαντικές αλλαγές στις γονικές άδειες, ευελιξία ωραρίου εργασίας για τους γονείς, αλλά και την προστασία του πατέρα για την απόλυση 6 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού του, ωστόσο, έντονη πολιτική αντιπαράθεση πυροδοτούν οι διατάξεις που αφορούν τις υπερωρίες και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Ο κ. Χατζηδάκης είχε τονίσει σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και άλλων οργανώσεων ότι με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θεσπίζεται, μεταξύ άλλων, άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών (έναντι δύο ημερών που ισχύει σήμερα), μεγαλύτερη από την πρόβλεψη της οδηγίας για 10 ημέρες.
«Ανεβαίνουμε έτσι στην 5η θέση μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ όσον αφορά στη διάρκεια της άδειας πατρότητας, βελτιώνοντας κατά πολύ την επίδοσή μας. Επιπλέον, προστατεύουμε τους νέους πατέρες από την απόλυση για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού, παρέχοντάς τους ανάλογη προστασία με αυτή που απολαμβάνει η μητέρα, από τη σύλληψη έως και 18 μήνες, μετά τη γέννα. Μια άλλη σημαντική ρύθμιση του νομοσχεδίου είναι αυτή που προβλέπει γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών – με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες – και για τον πατέρα και για τη μητέρα για κάθε παιδί, μέχρι να γίνει το παιδί οκτώ ετών. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα πλέγμα διατάξεων με καθιέρωση αδειών και δικαιωμάτων και για τον πατέρα, με το οποίο όχι μόνο εξισορροπείται ο ρόλος και των δύο γονέων στην οικογένεια, αλλά και περιορίζονται τα αντικίνητρα για την πρόσληψη γυναικών» σημείωσε.
Ο υπουργός Εργασίας έκανε ιδιαίτερη μνεία και στο δικαίωμα των ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασία ή μερική απασχόληση, ανάλογα με την περίπτωση) για γονείς παιδιών, ηλικίας έως και 12 ετών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια μορφή διευθέτησης του χρόνου εργασίας, «η οποία πέρασε ομόφωνα σε επίπεδο ΕΕ, με φιλεργατικό πρόσημο».
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στο νομοσχέδιο διαπνέονται από τη λογική της ενδυνάμωσης του εργαζομένου και της συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. «Έχει γίνει φανερό ότι τα όσα λέγονται περί κατάργησης του 8ωρου είναι ανόητα. Φεύγουμε από Προκρούστειες λογικές και ευθυγραμμιζόμαστε με τα ισχύοντα στις προηγμένες χώρες της ΕΕ, όπου η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θεωρείται μέτρο υπέρ των εργαζομένων», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, αφού εφαρμόζεται ήδη σε πολλές εταιρείες, όπως στην Alpha Bank, τον ΟΤΕ, την ΗΒΗ, τον Παπαστράτο, αλλά και σε ολόκληρους κλάδους, όπως ο ξενοδοχειακός».
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε τέλος στη θέσπιση άδειας φροντιστή (έως 5 ημέρες το χρόνο μετ’ αποδοχών) για συγγενείς ή πρόσωπα που κατοικούν στο ίδιο νοικοκυριό με τον εργαζόμενο και έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, την επέκταση της άδειας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, (που ίσχυε ήδη στο δημόσιο τομέα) και στον ιδιωτικό, κάνοντας λόγο για «ρύθμιση δικαιοσύνης», τη θέσπιση δικαιώματος απουσίας, λόγω ανωτέρας βίας, για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα (2 φορές το χρόνο, μία ημέρα κάθε φορά) καθώς και στη διεύρυνση του όρου του «γονέα», ώστε να περιλαμβάνει τις περιπτώσεις της υιοθεσίας και της παρένθετης μητρότητας, επεκτείνοντας τις προστατευτικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.
Τι αλλαγές όμως φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο;
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους προωθούνται τα εξής:
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας – αυτόματη καταγραφή υπερωριών
- Αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία
- Ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής: άδεια πατρότητας, γονική άδεια 4 μηνών με 2μηνη επιδότηση από τον ΟΑΕΔ, άδεια φροντιστή, δυνατότητα για ευέλικτο ωράριο κ.ά.
- Τηλεργασία: δικαίωμα αποσύνδεσης και εξοπλισμός
- Αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες, εξίσωση με τους υπαλλήλους
- Πλατφόρμες: Ρύθμιση για πρώτη φορά με συνδικαλιστικά δικαιώματα – μέτρα για πρόνοια, υγιεινή και ασφάλεια
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται τα εξής σημεία:
- Διευθέτηση χρόνου εργασίας – Εφαρμογή μόνο με συλλογική συμφωνία (όπως ισχύει σήμερα) ή με αίτηση του εργαζόμενου. Το υπ. Εργασίας διευκρινίζει ότι διατηρείται η ήδη ισχύουσα νομοθεσία με μία προσθήκη: ο ίδιος ο εργαζόμενος μπορεί να ζητά διευθέτηση για συμφιλίωση της προσωπικής με επαγγελματική ζωή
- Δημιουργείται δυνατότητα 4ήμερης εργασίας για όσους εργαζόμενους το επιλέξουν
- ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ: μείωση γραφειοκρατίας και πολλαπλών δηλώσεων
- Κυριακές: επέκταση της δυνατότητας εργασίας σε κλάδους όπως φάρμακα, εφοδιαστική αλυσίδα, data centers
- Για τις υπερωρίες:
- Αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών στις 150 ώρες το χρόνο και εξίσωση σε βιομηχανία και λοιπούς κλάδους. Σήμερα είναι: 48 ώρες ανά εξάμηνο στη βιομηχανία και 120 ώρες/έτος στις μη βιομηχανικές επιχειρήσεις.
- Παράλληλα, αυξάνεται η αμοιβή για τις υπερωρίες για τις οποίες δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης. Η αμοιβή ορίζεται στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο, προσαυξημένο κατά 120% (από 80%)
Οι αλλαγές στον συνδικαλισμό
Με το νέο εργατικό νομοσχέδιο επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις στον συνδικαλιστικό νόμο:
- Εγγραφή συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων σε ηλεκτρονικό μητρώο
- Προϋπόθεση για κήρυξη απεργίας και την εκλογή ΔΣ είναι να υπάρχει διαθέσιμο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας
- Απαγορεύεται η παρεμπόδιση εργαζόμενων που επιθυμούν να εργασθούν κατά τη διάρκεια της απεργίας – παράβαση αυτής της υποχρέωσης οδηγεί στη διακοπή της απεργίας με δικαστική απόφαση
- Ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία σε κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας