Σήμερα (15/05), Σύροι αξιωματούχοι συμμετείχαν σε προπαρασκευαστική συνεδρίαση, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή (19/05), στη Σαουδική Αραβία.

«Καλωσορίζω την Αραβική Συριακή Δημοκρατία στους κόλπους του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Αλ – Τζάνταν κατά τη Σύνοδο στη Τζέντα.

Αποτελεί την πρώτη φορά, κατά την οποία Σύροι αξιωματούχοι συμμετέχουν σε συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου, μετά τον Νοέμβριο του 2011, όταν ο οργανισμός ανέστειλε τη συμμετοχή του καθεστώτος του Προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων που εξελίχθηκαν σε σύγκρουση και είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 500.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων.

Σε ένα περιφερειακό πλαίσιο διπλωματικών επαναπροσεγγίσεων, ο Σύνδεσμος δέχθηκε ξανά το συριακό καθεστώς την 7η Μαΐου, διασφαλίζοντας την επιστροφή του Άσαντ στον οργανισμό.

Τη 10η Μαΐου, ο Πρίγκιπας – Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Συρίας στην ετήσια Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί τη 19η Μαΐου στη Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα. Πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή του, μετά το 2010, όταν η Σύνοδος είχε λάβει χώρα στη Λιβύη.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία έχουν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους, με την πλευρά Άσαντ. Η διπλωματική κινητικότητα εντείνεται, έπειτα από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, την 6η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, στον αντίποδα, κράτη –όπως το Κατάρ– εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Δαμασκό.

Διαβάστε ακόμη: