Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού ανακοινώθηκαν και τα συνολικά οικονομικά στοιχεία.

Ο προϋπολογισμός λοιπόν, της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του 2024, γνωστή και ως Cogo,  ανέρχεται στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ και εμφανίζει πλεόνασμα περίπου 27 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη (11/12) από τους διοργανωτές του Paris 2024.

Και ένας από τους βασικούς λόγους του πλεονάσματος, σύμφωνα με την μελέτη των δεδομένων, αποτέλεσε η τεράστια επιτυχία στην πώληση των εισιτηρίων και κατ’ επέκταση στη δομή του προγράμματος των αθλημάτων και των αγωνισμάτων.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2024, ο προϋπολογισμός θα φτάσει τα 4,481 δισεκατομμύρια ευρώ, από 4,397 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2023. Το 2018 ήταν 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, μεγαλύτερος από τα 3,2 δισεκατομμύρια που είχαν προβλεφθεί στο φάκελο υποψηφιότητας.

Μετά τους τελικούς υπολογισμούς για το τελευταίο έτος με υψηλό ρίσκο, τα έσοδα από τα εισιτήρια είναι υψηλότερα κατά 26,8 εκατομμύρια ευρώ από τις δαπάνες. Αυτά τα στοιχεία θα παρουσιαστούν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής. Εάν αυτά τα αποτελέσματα εγκριθούν την Πέμπτη, ο Τόνι Εστανγκέ προγραμματίζει να «ολοκληρώσει την αποστολή του» ως πρόεδρος.

Η Επιτροπή Cojo θα διαλυθεί στο τέλος Ιουνίου του 2025

Ο προϋπολογισμός της Cojo είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ιδιωτικός. Βασίζεται στα χρήματα των χορηγών (1,238 δισεκατομμύρια ευρώ), της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (1,228 δισεκατομμύρια ευρώ) και από τα εισιτήρια, των οποίων οι πωλήσεις ήταν μεγαλύτερες από τις προβλέψεις, φτάνοντας το 1,333 δισεκατομμύριο ευρώ, δηλαδή 88 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο του 2023. Περισσότερα από 12 εκατομμύρια εισιτήρια έχουν πωληθεί συνολικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είχαν ζητηθεί την άνοιξη από το κράτος και τους συνεργαζόμενους φορείς, δεν θα χρησιμοποιηθούν.

Η κατανομή του πλεονάσματος των 27 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αν και σύμφωνα με το καταστατικό, μέρος του αναμένεται να δοθεί στην γαλλική Ολυμπιακή Επιτροπή (CNOSF), στην ΔΟΕ, καθώς και για το 60% στην ανάπτυξη του γαλλικού αθλητισμού.

Επιπλέον, λόγω των δικαιωμάτων μάρκετινγκ, έχει ήδη προβλεφθεί «να επιστραφούν 9 εκατομμύρια ευρώ» στην CNOSF και στην Γαλλική Παραολυμπιακή Επιτροπή (CPSF).

Διαβάστε ακόμη