Οι Ουκρανοί αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, προχώρησαν σε μία συγκινητική κίνηση καθώς αφιερώνουν τα μετάλλιά τους στην «Ουκρανία για την ειρήνη», εν μέσω των εχθροπραξιών που συνεχίζονται για δέκατη ημέρα στην πατρίδα τους.

Η Ουκρανία κέρδισε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ο Grygorii Vovchynskyi κατέκτησε την πρώτη θέση στον αγώνα σπριντ ανδρών στο Δίαθλο ενώ στη συνέχεια να αφιερώνει το μετάλλιό του στην πατρίδα του.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς στην Ουκρανία. Σήμερα εκπροσώπησα τη χώρα μου. Είναι μία δύσκολη στιγμή, ανησυχώ και φοβάμαι» είπε  ο Grygorii Vovchynskyi μετά τον αγώνα, όπως μεταδίδει το CNN.

«Πριν από τον αγώνα σκεφτόμουν ότι πρέπει να κάνω τα πάντα για την Ουκρανία. Πρέπει να σκεφτώ τον πόλεμο, τη χώρα μου, το λαό μου, τον πρόεδρό μου», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι λατρεύει τον αθλητισμό και πως σήμερα έτρεξε γιατί θέλει η ζωή στην Ουκρανία να κοιτάζει προς το μέλλον. Μάλιστα, όπως είπε, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος «έκλαιγε κάθε μέρα», ενώ αναρωτιόταν τι μπορούσε να κάνει γι’ αυτό.

«Μπορώ να αφιερώσω αυτόν τον αγώνα στην Ουκρανία, για την ειρήνη, (για τον) λαό στην Ουκρανία. Είναι η πρώτη θέση για τη χώρα μου», ανέφερε.

Σε μία παρόμοια κίνηση προχώρησε και η Ουκρανή αθλήτρια Liudmyla Liashenko, η οποία σήμερα κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση στο σπριντ γυναικών στο Δίαθλο.

«Είμαι πραγματικά χαρούμενη που τελείωσα και έφερα αυτό το μετάλλιο στην Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας ότι η οικογένειά της βρίσκεται ακόμα εκεί.

«Προσπαθώ να υπερασπιστώ τη χώρα μου εδώ. Εκπροσωπώντας την Ουκρανία προσπαθώ να δώσω το καλύτερο εδώ, όπως κάνει ο στρατός μας στην Ουκρανία. Όπως όλοι όσοι βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία προσπαθούν να υπερασπιστούν την πατρίδα μας».

Χθες Παρασκευή, οι Ουκρανοί αθλητές έτυχαν θερμής υποδοχής στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων, από την οποία απουσίασαν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές, οι οποίοι αποκλείστηκαν, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC), Άντριου Πάρσονς, απηύθυνε έκκληση για ειρήνη κατά τη διάρκεια της τελετής στο Εθνικό στάδιο του Πεκίνου που είναι επίσης γνωστό ως «Φωλιά του Πουλιού», στην οποία παρευρέθηκε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ.