Για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και πιο συγκεκριμένα, για την παραλλαγή Mu μιλούν το τελευταίο διάστημα οι ειδικοί.
Μάλιστα, σε σημερινές τους δηλώσεις ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του ανθρώπου του ΑΠΘ Κώστας Τριανταφυλλίδης και το Μέλος της Επιτροπής και παθολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου αναφέρθηκαν στην εν λόγω παραλλαγή ενώ σχολίασαν και τη δραστικότητα των εμβολίων απέναντι σε αυτή.
Τριανταφυλλίδης: «Αποτελεσματικά τα εμβόλια κατά της Mu»
«Πιο σωστά είναι, μιας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρησιμοποιεί το ελληνικό αλφάβητο, να τη λέμε Μ και όχι Mu», ανέφερε αρχικά ο κ. Τριανταφυλλίδης στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως η παραλλαγή αυτή έχει αρκετές μεταλλάξεις, «δεν είναι μια μετάλλαξη, έχει τουλάχιστον 13 με 14».
Οπως εξήγησε, κάποιες από αυτές είναι παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στην παραλλαγή Α και στη Δ, δίνοντας το χαρακτηριστικό της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας ενώ κάποιες άλλες δίνουν το χαρακτηριστικό της διαφυγής από το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Να σημειωθεί πως η παραλλαγή Mu αρχικά εξαπλώθηκε στην Κολομβία, μετά στον Ισημερινό και έπειτα στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
Και ο κ. Τριανταφυλλίδης εξέφρασε, αναφερόμενος σε πειράματα στην Ιταλία σε πραγματικές συνθήκες, πως τα εμβόλια αντιμετωπίζουν και αυτή την παραλλαγή, έστω και με μια μειωμένη ικανότητα 30%.
Γιαμαρέλλου: «Με το εμβόλιο θα απαλλαγούμε από αυτό το μαρτύριο»
Από την πλευρά της, η κ. Γιαμαρέλλου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε πως «αυτός ο ιός είναι ένας ιός ο οποίος για να πεις, ότι πετυχαίνω, πρέπει να καλύψεις πάνω από το 90% του πληθυσμού, δεν ισχύει για αυτόν η ανοσία αγέλης. Για αυτούς τους ιούς, ειδικά για αυτόν τον ιό, δεν ξέρουμε καν αν ισχύει το τείχος ανοσίας».
Πάντως, «αν θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτό το μαρτύριο, να εμβολιαστεί ο κόσμος. Και να καταλάβουμε κάτι που δεν έχει γίνει πολύ αντιληπτό: Πριν είχαμε το βρετανικό και λέγαμε ότι δεν μας δημιούργησε πολλά προβλήματα. Το στέλεχος τούτο όμως, φαίνεται ότι είναι χειρότερο διότι έχει διπλάσια μετάδοση και κάνει πιο βαριά νόσηση», εξήγησε.
Και προσέθεσε το εξής: «Ας πούμε ότι υπάρχει απαλλαγή από αυτό το στέλεχος. Πώς δεν θα εμφανιστεί μια μετάλλαξη, πιθανόν χειρότερη;», αναφέροντας πως τα εμβόλια που έχουμε, είναι δραστικά εναντίον της μετάλλαξης Mu. «Αν θέλουμε να μειωθεί ο κίνδυνος, να αυξηθεί ο εμβολιασμός».