Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, προχώρησε την Τρίτη σε δηλώσεις που καταδεικνύουν την αδιάλλακτη στάση της Μόσχας και την έλλειψη διάθεσης για συμβιβασμό.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας απείλησε ότι τα νέα μέλη του ΝΑΤΟ αποτελούν πιθανούς στόχους για τη Ρωσία και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν «πιθανές επιθέσεις εκδίκησης» με χρήση πυρηνικών όπλων, σε περίπτωση σύγκρουσης.
Αναφερόμενος στη Σουηδία και τη Φινλανδία, οι οποίες προσχώρησαν πρόσφατα στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, ο Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία θεωρεί αυτά τα κράτη πιθανούς στόχους σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Μεντβέντεφ, ο οποίος έχει αυτοχαρακτηριστεί ως «ένα από τα πιο ένθερμα αντιδυτικά γεράκια της Ρωσίας», υποστήριξε ότι η απάντηση της Μόσχας στη δυτική αρχή της «ειρήνης μέσω της δύναμης» μπορεί να είναι μόνο η «ειρήνη μέσω του φόβου». Όπως είπε, «ο φόβος εξακολουθεί να λειτουργεί» και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη και το Κίεβο φέρουν ευθύνη για την τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία επιδιώκει να ολοκληρώσει την «ειδική επιχείρηση» (ο πόλεμος στην Ουκρανία) με νίκη, καταστρέφοντας το καθεστώς του Κιέβου. Ο Μεντβέντεφ επανέλαβε ότι οι στόχοι της Ρωσίας δεν περιορίζονται μόνο στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και στους ξένους μισθοφόρους που συμμετέχουν στη σύγκρουση.
Αναφερόμενος στην τρέχουσα διεθνή κατάσταση, ο Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι το «αγγλοσαξονικό πλήθος» ευθύνεται για την κρίση που πλήττει τον κόσμο, επισημαίνοντας πως η Ρωσία, εμπιστευόμενη σε αυτό το πλήθος, υπήρξε κοντόφθαλμη για πολύ καιρό.
Τέλος, πρότεινε τη δημιουργία ενός διεθνούς δικαστηρίου για την Ουκρανία μετά το τέλος της σύγκρουσης, το οποίο χαρακτήρισε ως «Νυρεμβέργη 2.0», αναφερόμενος στη δίκη των Ναζί αξιωματούχων μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.