Στις 2 Φεβρουαρίου σε διευρυμένη σύσκεψη στα κατεχόμενα θα καθορίσουν τη στάση τους στο Κυπριακό πριν την πενταμερή μαζί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Όπως είπε, προωθούν τη φόρμουλα των δύο κρατών με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας. «Είμαστε εκατό τοις εκατό σύμφωνοι με την Τουρκία», ανέφερε.
Μάλιστα ο Τατάρ προκλητικά δήλωσε προς τον ΟΗΕ πως αν δεν μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, με τη στήριξη της Τουρκίας θα ξεκινήσουν αγώνα για αναγνώριση.
Σε συνέντευξή του στο Ανατολού, ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι «το 1960 οι Τ/Κ και οι Ε/Κ ίδρυσαν κοινό κράτος, ωστόσο το 1963 οι Ε/Κ εκδίωξαν τους Τ/Κ διά της βίας των όπλων από το κράτος και από εκείνη την ημέρα οι Τ/Κ με τη στήριξη της Τουρκίας ίδρυσαν το δικό τους κράτος με τη δική τους ελεύθερη βούληση».
Ανέφερε επίσης ότι «οι Τ/Κ το 2004 είπαν ‘ναι’ στο σχέδιο Ανάν και οι Ε/Κ είπαν ‘όχι’, ωστόσο οι Τ/Κ παρέμειναν απομονωμένοι και οι Ε/Κ εντάχθηκαν στην ΕΕ».
«Η πολιτική που προτείνουμε αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντική. Διάφορες προσπάθειες για την αποκατάσταση μιας δημοκρατικής εταιρικής σχέσης σε ομοσπονδιακή βάση στην Κύπρο σε διάφορες περιόδους δεν ήταν επιτυχημένες», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ.
Υποστήριξε ότι «η Ε/κ πλευρά ανέτρεψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρά την καλοπροαίρετη προσέγγιση της τουρκικής πλευράς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα το 2017», προσθέτοντας ότι «έχει αποσαφηνιστεί η πολιτική της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών στην Κύπρο στο παρόν στάδιο».
«Πλέον, δεν θέλουμε ως «τδβκ» και ως Τουρκία να πάμε στα παλιά. Τελικά οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έδειξαν επίσης σεβασμό σε αυτό. στην άτυπη συνάντηση 5 συν 1 ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να εξηγήσει τη θέση του», είπε.
«Εάν έρθει πρόσκληση, και φαίνεται ότι θα έρθει, γίνεται λόγος για μια άτυπη συνάντηση στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. Σε αυτή τη συνάντηση θα δείξουμε τη θέλησή μας», πρόσθεσε