Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ δήλωσε στο CNN ότι η ουκρανική αεροπορία στοχεύει ρωσικές στρατιωτικές στήλες, αλλά η Ρωσία κυριαρχεί στους ουρανούς.

Ειδικότερα, μιλώντας σήμερα στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κοτλέμπα, δήλωσε ότι η αεροπορία της χώρας στοχεύει ρωσικές στρατιωτικές στήλες που κατευθύνονται προς ουκρανικές πόλεις.

«Χρησιμοποιούμε τις αεροπορικές μας δυνάμεις για να καταστρέψουμε στήλες που κατευθύνονται προς τις πόλεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για την περαιτέρω βοήθεια που ενδεχομένως να χρειάζεται η Ουκρανία από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ο Κοτλέμπα ήταν σαφής: «Αεροπορία, αντιπυραυλική άμυνα και όπλα».

Όπως σημείωσε, όμως, «το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία κυριαρχεί στον ουρανό. Οι πιλότοι μας πολεμούν σκληρά εναντίον τους, αλλά έχουμε και απώλειες. Έτσι, οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τα μαχητικά αεροσκάφη και τα βομβαρδιστικά τους για να επιτεθούν στις πόλεις μας και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την απειλή. Αυτά είναι τα δύο πιο επείγοντα αιτήματα που υποβάλαμε στους εταίρους μας».

«Πολεμούμε στον αέρα, αλλά πρακτικά η Ρωσία έχει περισσότερα αεροπλάνα να αναπτύξει στην Ουκρανία σε σχέση με εμάς. Γι’ αυτό δίνουμε τόση έμφαση στην αεράμυνα και την αεροπορία, καθώς και στην πυραυλική άμυνα», είπε ο Κουλέμπα στο CNN, καταλήγοντας ότι «χρειαζόμαστε καλύτερη προστασία από τον ουρανό».

Βόμβες στο Κίεβο – Στη Χερσώνα εισήλθε ο ρωσικός στρατός

Συνεχίζεται με σφοδρότητα για έκτη ημέρα η ρωσική πολιορκία πόλεων της Ουκρανίας, με νέους βομβαρδισμούς και επιθέσεις σε Χάρκοβο, Κίεβο, Χερσώνα και Μαριούπολη.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό από το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας ότι οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στη Χερσώνα, σε μια ημέρα σφοδρών επιθέσεων στις ουκρανικές πόλεις, με σκληρά πλήγματα σε Κίεβο και Χάρκοβο. Πάντως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει υπό τον έλεγχό της το κτίριο της διοίκησης της Χερσώνας.

Ακόμη, στα χέρια των Ουκρανών παραμένουν οι πόλεις Χάρκοβο, Κίεβο, Μαριούπολη, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις τις έχουν περικυκλώσει και επιχειρούν με αυξανόμενης έντασης επιθέσεις. Λίγη ώρα μετά την εισβολή στη Χερσώνα, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα απευθύνει νέο διάγγελμα, στις 04:30 τα ξημερώματα της Τρίτης, ώρα Ελλάδας.