Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας αλλά και τις προσπάθειες στήριξης της αγοράς μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παπαθανάσης σχολίασε τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων που συνεδριάζουν σήμερα, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να προβλέψουμε, θα πρέπει να περιμένουμε».
Ο κ. Παπαθανάσης είπε πως στο τραπέζι της Επιτροπής βρίσκονται τα ζητήματα της εστίασης στους εσωτερικούς χώρους και η μουσική στην εστίαση, οι εμποροπανηγύρεις και τα νυχτερινά κέντρα. Ερωτηθείς ειδικά για τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, είπε πως γίνονται καθημερινά «70.000 ελέγχους, όμως δεν είναι σκοπός της κυβέρνησης να δίνει πρόστιμα».
«Ο γάμος είναι ιερό θέμα», σχολίασε, συμπληρώνοντας πως για το θέμα της μουσικής και του περιορισμού των ατόμων στις δεξιώσεις, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει θέσει το θέμα στο τραπέζι, όμως «εμπιστευόμαστε τους λοιμωξιολόγους κι ας μην ξεχνάμε ότι πολίτες είναι διασωλωνημένοι κι άλλοι νοσούν. Ο covid 19 δεν έχει φύγει».
Αναφερόμενος στον τουρισμό, υπενθύμισε ότι «και πέρυσι πήρε χρόνο να ‘χτιστεί’ η κίνηση» και προέβλεψε ότι, «φέτος θα πάμε καλύτερα από πέρυσι, ίσως και στο διπλάσιο ποσοστό» κίνησης. Τόνισε επίσης ότι, «ανοίγει το πρόγραμμα του τουρισμού για καταλύματα, λεωφορεία και τουριστικά γραφεία».
Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ο Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι, πρωταρχικό στόχος είναι «να μην έχουμε απώλειες θέσεων εργασίας», σημείωσε ότι, «μπαίνουμε στο κομμάτι της επανεκκίνησης με μια δέσμη μέτρων στήριξης, όπως αυτά για τους παιδότοπους και τα γυμναστήρια». Ξεκαθάρισε ότι, «ό,τι μείνει κλειστό, σαφώς θα πάρει στήριξη» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα στήριξης άλλων κλάδων, λέγοντας πως σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν «προς το τέλος του μήνα».
Ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι, στο πρόγραμμα για τη στήριξη της Εστίασης, θα στηριχτούν 35.000 επιχειρήσεις, μέχρι σήμερα έχουν γίνει 25.000 αιτήσεις, οι 10.000 εκ των οποίων έχουν εκκαθαριστεί. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για πρόγραμμα ΕΣΠΑ «πρέπει να παίρνουμε έγκριση, που μερικές φορές καθυστερεί», είπε σχετικά με το χρόνο εκταμίευσης των ποσών και εκτίμησε ότι, «η αγορά από τη στιγμή που ξέρει πόσα χρήματα θα πάρει, μπορεί και ρυθμίζει τη ροή».