Για περίπου πέντε ώρες χθες βράδυ η εκλογική διαδικασία της β’ Κυριακής στο Κίνημα Αλλαγής για την ανάδειξη του νέου προέδρου ήταν στον αέρα και οι σκιές έπεφταν βαριές στη Χαριλάου Τρικούπη, μετά την άκυρη παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου, που ζητούσε από την Επιτροπή Δεοντολογίας να ερευνήσει καταγγελίες, θέτοντας θέμα «διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας», επικαλούμενος αναντιστοιχίες και καταμέτρηση περισσότερων ψήφων από τους ψηφοφόρους που πήγαν να ψηφίσουν.

Η κίνηση αυτή του κ. Παπανδρέου, που ερμηνεύτηκε ως αμφισβήτηση του αποτελέσματος του πρώτου γύρου και καταγγελία για νοθεία προκάλεσε μία χιονοστιβάδα αντιδράσεων, καθώς κανείς δεν περίμενε ότι πέντε μέρες μετά τη μαζική διαδικασία της περασμένης Κυριακής και την επικύρωση των αποτελεσμάτων τη Δευτέρα από την αρμόδια Επιτροπή, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός να θέτει ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Ορισμένοι έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι πρόκειται για κίνηση που θα οδηγούσε ακόμα και σε αποχώρησή του από τον δεύτερο γύρο, παρότι ο ίδιος ξεκαθάριζε στη δήλωσή του ότι θέλει να διασφαλιστεί η διαδικασία της επαναληπτικής Κυριακής.

Χρειάστηκε να περάσουν ώρες και να φτάσουμε στα μεσάνυχτα, όταν επιτέλους η ΕΔΕΚΑΠ, η πλειοψηφία των μελών της οποίας ελέγχεται από την πλευρά Παπανδρέου, να ανακοινώσει ότι διαπίστωσε απλά τη «μη τήρηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, των κατευθυντήριων οδηγιών της, κάτι που όμως δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα». Και επίσημα δηλαδή πολύς ντόρος για το τίποτα, για ένα θέμα που θα μπορούσε να λυθεί χωρίς τις τυμπανοκρουσίες και το βάρος που έδωσε στο ζήτημα η προσωπική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού!

«Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής», υπογραμμίζει ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου, με αφορμή δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει. Επίσης σχετικά με την επιστολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ, διευκρινίζεται ότι δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο».

Επίσης επισημαίνεται ότι «ο κ. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής».

Δεν ήταν μόνο αυτή καθαυτή η καταγγελία του κ. Παπανδρέου, που θεωρήθηκε μία πρώτης τάξεως γκάφα και «αυτοκτονική», πολιτικά, κίνηση. Οι επιτελείς του στην αρχική διαρροή έστειλαν στα μέσα ενημέρωσης, προς επίρρωση των ισχυρισμών τους και εκτενή αρχεία με αριθμητικά στοιχεία από τα εκλογικά αποτελέσματα, που αμφισβητούσαν. Στα αρχεία όμως συμπεριλαμβάνονταν και προσωπικά δεδομένα μελών των εφορευτικών επιτροπών, πράγμα από άκομψο και αδιανόητο, έως παράνομο. Η επική γκάφα έγινε αντιληπτή αρκετή ώρα αργότερα με αποτέλεσμα να προκληθεί σάλος.

Από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη επισημάνθηκε μετ’ επιτάσεως το πρόβλημα και λίγο αργότερα οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έστειλαν διορθωτική δήλωση, ζητώντας να μην δημοσιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία. Μόνο που έριξαν τη μισή ευθύνη και στα μέσα ενημέρωσης, αντί να την αναλάβουν ολόκληρη δική τους. Η ταραχή είχε ήδη χτυπήσει κόκκινο στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

Πως ερμηνεύονται όλα αυτά (αν ερμηνέυονται)

Μία πρώτη ερμηνεία είναι ότι μπροστά στο φάσμα της ήττας, η πλευρά Παπανδρέου προσπαθεί με κάθε μέσο να συσπειρώσει την εκλογική της βάση, που είναι απογοητευμένη και ίσως φλερτάρει με την αποχή, ειδικά το κομμάτι εκείνο που ενδεχομένως δεν ανήκει στο στενό οργανωμένο τμήμα.

Μία άλλη, πιο τολμηρή είναι ότι επιδιώκει να διαμορφώσει ένα κλίμα απαξίωσης της διαδικασίας, να απογοητευτούν οι πιο «χαλαροί» ψηφοφόροι της περασμένης Κυριακής και ειδικά του Ανδρέα Λοβέρδου που κατευθύνονται κυρίως προς τον κ. Ανδρουλάκη και έτσι να μειωθεί η συμμετοχή σημαντικά. Με δεδομένο ότι το παπανδρεϊκό στρατόπεδο (θεωρεί ότι) έχει τους πιο φανατικούς και αποφασισμένους οπαδούς, όσο μικρότερη είναι η συμμετοχή, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για μία ευπρεπή ήττα, γιατί όχι να γίνει και ντέρμπι.

Μόνο που στο στρατόπεδο του κ. Παπανδρέου δεν υπολόγισαν την οργή και την αντισυσπείρωση που θα προκαλούσαν τέτοιες ενέργειες, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται οι επιτελείς του σε αναδιπλώσεις και επανεξέταση αυτής της ακραίας στρατηγικής.

Υπάρχει φυσικά και ερμηνεία ο κ. Παπανδρέου δεν αντέχει την ήττα και ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το κόμμα και προσπαθεί να καλλιεργήσει την ηρωική έξοδο του.