Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών με θέμα το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την CoViD-19, τον κορωνοϊό, την εξέλιξη της πανδημίας, τις μεταλλάξεις, την προοπτική των εμβολίων και την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Β. Παπαευαγγέλου: Αποσύζευξη του αριθμού των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών
Η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας στη χώρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας.
Η κ. Παπαευαγγέλου ξεκίνησε με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας σήμερα αναφέροντας ότι η θετικότητα είναι στο 6,4%.
«Η πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή τον τελευταίο μήνα. Αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε σε κάποια νησιά αυτήν την εβδομάδα.
Η Δέλτα βρίσκεται στο 2,2% στα συνολικά κρούσματα. Παράλληλα παρατηρήθηκε μείωση στις νοσηλείες και στις ΜΕΘ».
Ειδικότερα ανέφερε ότι 4,100 είναι ο αριθμός των νοσηλευόμενων συνολικά στην επικράτεια.
Η πληρότητα στην επικράτεια είναι 53% στις απλές κλίνες και 73% στις ΜΕΘ.
Σύμφωνα με νέα μελέτη και για την επικράτηση της Όμικρον, δείχνει ότι η νόσηση προστατεύει μόλις 56%. Αυξημένος είναι και ο κίνδυνος επαναλοίμωξης μετά από φυσική νόσηση σε μελέτη που έγινε στο Ισραήλ.
Διακοπή συσχέτισης αριθμού κρουσμάτων και σκληρών δεικτών
Για την χαλάρωση των μέτρων, ανέφερε ότι υπάρχει αποσύζευξη του αριθμού των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών. Για αυτόν τον λόγο επιλέχθηκε η χαλάρωση των μέτρων για εμβολιασμένους χωρίς να σημαίνει ότι τελειώνει η πανδημία.
Θα συνυπάρχουμε με τον ιό για αρκετό διάστημα και ο καθένας θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις για τις δραστηριότητες που θα συμμετέχει, ανάλογα με την ηλικία του, το υγειονομικό προφίλ του, το εάν έρχεται σε επαφή με ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Όπως ανέφερε «Δεν είμαστε σε θέση να άρουμε όλα τα περιοριστικά μέτρα όπως άλλες χώρες και είμαστε σε αναμονή γιατί είναι πιθανόν να εμφανιστούν νέες παραλλαγές».
Δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό εμβολιασμού σε περίπτωση δεύτερης νόσησης (όπως συνέβαινε μέχρι τώρα σε όσους νοσούσαν για πρώτη φορά και έπαιρναν πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο τους εξασφάλιζε δικαιώματα αντίστοιχα των εμβολιασμένων) ανακοίνωσε σήμερα η Βάνα Παπαευαγγέλου.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η επιτροπή έχει αποφασίσει να δοθεί πιστοποιητικό σε περίπτωση επαναμόλυνσης μόνο σε μια ειδική εμβολιασμένων πολιτών, η οποία δεν πρόλαβε να κάνει την τρίτη δόση λόγω της λοίμωξης.
Η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα στις δηλώσεις της είπε ότι η πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς. Μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 1957 συσκευασίες αντιικών χαπιών και είναι πολύ σημαντικό πλέον ότι την επόμενη εβδομάδα το νέο εμβόλιο της novavax που θα φτάσει την επόμενη εβδομάδα. Ανακοίνωσε επίσης ότι 322 ασθενείς ακύρωσαν την παραλαβή του αντιικού φαρμάκου καθώς δεν ήθελαν να υπογράψουν για την λήψη του.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου η Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι «μέχρι τις 31 Μαρτίου θα επανεξεταστεί το ζήτημα της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών».
Γκ. Μαγιορκίνης: Συρρικνώνεται σε παγκόσμια κλίμακα η μετάλλαξη Όμικρον
Διανύουμε την τρίτη εβδομάδα αποκλιμάκωσης σε παγκόσμια κλίμακα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, στην τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Επίσης ανέφερε πως από την αρχή της πανδημίας σε όλο τον κόσμο σημειώθηκαν 418 εκατομμύρια μολύνσεις και 5,86 εκατομμύρια θάνατοι, ενώ σε παγκόσμια βάση την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε μείωση κατά 21% των διαγνώσεων, με δύο εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα και μείωση των θανάτων κατά 7%, με 10.000 θανάτους την ημέρα.
Ακολούθως τόνισε ότι στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα, η πανδημία συρρικνώθηκε κατά 20% στις διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα (7,7 εκατομμύρια διαγνώσεις) και κατέγραψε 23.000 θανάτους.
Επισήμανε πως από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, μόνο οι επτά παρουσίασαν επιδείνωση της κατάστασης, εκ των οποίων επιδείνωση μεγαλύτερη του 30% παρατηρήθηκε στην Ισλανδία. Σε 19 χώρες παρατηρήθηκε βελτίωση πάνω από 30%.
Στην Ελλάδα είχαμε την τελευταία εβδομάδα σταθεροποίηση των διαγνώσεων και μείωση των θανάτων κατά 20%.
Ως προς τις ΜΕΘ δήλωσε πως υπήρξε σαφής βελτίωση και αποσυμπίεση και μείωση κατά 7% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, ενώ μειώθηκαν οι νέες εισαγωγές και αυξήθηκαν τα εξιτήρια.
Επίσης από την αρχή της πανδημίας, στη χώρα μας έχουν διατεθεί 108 εκατομμύρια συσκευές self test, τις χρησιμοποίησαν 7,8 εκατομμύρια πολίτες και καταγράφηκαν από επαγγελματίες της υγείας 540.000 θετικές ενδείξεις.
Φαίνεται πως όλα εξελίσσονται όλα σύμφωνα με το βασικό σενάριο και η επαναφορά στην κανονικότητα, αρχικά για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.