«Η οικονομία σημειώνει μια δυνατή επανεκκίνηση, καταγράφοντας ισχυρότερη οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα, δημιουργούνται θέσεις εργασίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, προσθέτοντας:

«Τα παραπάνω σηματοδοτούν μια προοπτική υψηλού επιπέδου, και από αυτό το πλεονεκτικό σημείο βλέπουμε βελτίωση. Αλλά πρέπει επίσης να ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία, στον δρόμο».

“Παρότι η αμερικανική οικονομία εμφανώς προοδεύει, η ανάκαμψη δεν είναι ίση για όλους, καθώς η ύφεση χτύπησε βαριά τα χαμηλά εισοδήματα και τις μειονότητες. Σχεδόν το 20% των χαμηλόμισθων παρέμειναν άνεργοι έπειτα από ένα χρόνο το Φεβρουάριο. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους υψηλά αμοιβόμενους ήταν μόλις 6%”.

Η έκθεση για τα νοικοκυριά

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Fed για τα νοικοκυριά, η οποία θα δημοσιευτεί αργότερα αυτό το μήνα και εξετάζει τις επιπτώσεις της πανδημίας, ένα ζήτημα στο οποίο έχουν εστιάσει όλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αφορά το πώς προχωρά η οικονομική ανάκαμψη και πότε μπορεί να είναι πλήρης.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι το 22% των γονέων «είτε δεν εργάζονταν είτε δεν εργάζονταν λιγότερο λόγω διαταραχών στη φροντίδα των παιδιών», με τους αριθμούς να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα για τις μαύρες και λατιοναμερικανές μητέρες – στο 36% και στο 30%, αντίστοιχα.

Περίπου το 20% των ατόμων ηλικίας 25 έως 54 ετών – τα πρώτα έτη εργασίας για ενήλικες των ΗΠΑ – χωρίς πτυχίο κολεγίου απολύθηκαν το 2020, έναντι 12% για όσους έχουν τουλάχιστον πτυχίο.

Περίπου το 14% των λευκών απολύθηκαν κάποια στιγμή πέρυσι σε σύγκριση με το 20% των Μαύρων και των Ισπανόφωνων, κατέληξε ο Πάουελ.