Σταθερός στη σχετικά αισιόδοξη γραμμή που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο Τζερόμ Πάουελ, σε συζήτηση που συμμετείχε στο Economic Club της Ουάσιγκτον, δηλώνοντας πως δεν είναι απαραίτητη η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% πριν το συμβούλιο αποφασίσει να ξεκινήσει τις περικοπές των επιτοκίων.

Βέβαια, ο πρόεδρος της Federal Reserve μέτρησε προσεκτικά τα λόγια του αποφεύγοντας να δεσμευτεί σε συγκεκριμένη πορεία της νομισματικής πολιτικής. Έτσι, επανέλαβε πως, παρά την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο μέτωπο του πληθωρισμού, το συμβούλιο θα λαμβάνει βήμα-βήμα τις αποφάσεις του με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία και την ισορροπία των ρίσκων.

Όμως, παραδέχτηκε «πως αυτό που αυξάνει την εμπιστοσύνη μας είναι τα παραπάνω καλά στοιχεία από τον πληθωρισμό», δεδομένων και των τελευταίων στοιχείων που έδειξαν νέα μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κάμψη του δείκτη στο 3% για τον Ιούνιο.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι η συζήτηση ξεκίνησε από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο κ. Πάουελ υποστήριξε ότι η βία δεν έχει θέση στην αμερικανική οικονομία, δηλώνοντας μάλιστα ότι επρόκειτο για «μια θλιβερή ημέρα» για τις ΗΠΑ. Ωστόσο, αρνήθηκε κατηγορηματικά να σχολιάσει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το γεγονός στην αμερικανική αγορά.

Την ίδια ώρα η Wall Street βρισκόταν στα «πράσινα», με τον Dow να εκτοξεύεται σε νέα υψηλά και τον S&P 500 να αγγίζει τις 5.650 μονάδες, καθώς τα προγνωστικά για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ σημείωσαν κάθετη αύξηση συνηγορώντας σε ένα καθαρό εκλογικό αποτέλεσμα που θα είναι βασικό ζητούμενο για τις αγορές.

Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις πιθανότατα θα αυξήσουν την πίεση και προς τη Fed, παρά το γεγονός ότι το συμβούλιο της FOMC δρα ανεξάρτητα και έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν επηρεάζεται από τα πολιτικά δεδομένα. Αναλυτές υποστήριξαν πως ο Τραμπ, εφόσον επανεκλεγεί, είναι βέβαιο ότι θα πιέσει αναφανδόν τη Fed να υιοθετήσει μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική για τη στήριξη της οικονομίας και της αγοράς.

Ο κ. Πάουελ, στις πρώτες του δηλώσεις μετά τα τελευταία αισιόδοξα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν νέα σημαντική πτώση του δείκτη στο 3% για τον Ιούνιο, απέφυγε να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του. Όμως, παραδέχτηκε ότι τα νεότερα στοιχεία αυξάνουν την πεποίθηση πως ο πληθωρισμός βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Σημειωτέον πως στην αγορά τις τελευταίες ώρες έχει καταγραφεί μια σημαντική ανατροπή στις προβλέψεις για τα επόμενα βήματα της Fed, με τις πιθανότητες μιας μείωσης των επιτοκίων ήδη από την συνεδρίαση του Ιουλίου να έχουν έξαφνα διπλασιαστεί, ενώ η προοπτική μείωσης των επιτοκίων το Σεπτέμβριο αγγίζει σχεδόν το 100%(!)

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Γιαν Χάτζιους της Goldman Sachs, σε σημερινό σημείωμα του συμφώνησε πως υπάρχει πλέον η προοπτική μείωσης των επιτοκίων ήδη από τις 31 Ιουλίου.

Διαβάστε ακόμη