Χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά στο μέτωπο της καταπολέμησης του πληθωρισμού. Αυτό ήταν το μήνυμα του Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία του απόψε σε νομισματικό πάνελ που διοργάνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που αμέσως είχε αντίκτυπο στη Wall Street με τους δείκτες να διευρύνουν τις απώλειες τους.

Η πολυαναμενόμενη από την αγορά ομιλία του προέδρου της Fed γίνεται περίπου μία εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας κατά την οποία τα αμερικανικά επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα στο εύρος του 5,25% με 5,50%.

«Η FOMC παραμένει δεσμευμένη σε μια νομισματική πολιτική που είναι επαρκώς περιοριστική για να επαναφέρει τον πληθωρισμό χαμηλά έως το 2%» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τζερόμ Πάουελ ξεκαθαρίζοντας ότι το συμβούλιο δεν είναι πεπεισμένο ότι έχει πετύχει ακόμη το στόχο αυτό!

Πάντως, σχολίασε πως ο ίδιος και τα μέλη του συμβουλίου ενθαρρύνονται από την μέχρι τώρα επιβράδυνση του πληθωρισμού, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης παραμένει «πολύ πάνω» από τα επιθυμητά όρια.

«Οι συνάδελφοι μου και εγώ είμαστε ευχαριστημένοι με την πρόοδο, αλλά περιμένουμε πως η διαδικασία για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό σταθερά στο 2% έχει ακόμη πολύ δρόμο» τόνισε.

Το προειδοποιητικό μήνυμα Πάουελ έρχεται σε ένα διάστημα που η αγορά είχε προεξοφλήσει ότι το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων βρίσκεται πολύ κοντά, αν όχι έχει ήδη επιτευχθεί μετά από δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα. Έχει προηγηθεί, εξάλλου, ένας επιθετικός κύκλος σύσφιγξης με 11 αυξήσεις των επιτοκίων, αρκετές από τις οποίες αφορούσαν δυναμική τροποποίηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμη: