Στα 79,8 δισ. ευρώ ανήλθε στο τέλος του 2021 το χρέος των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στα ξένα funds, που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες στο πλαίσιο των πωλήσεων και των τιτλοποιήσεων. Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό αφορά την ονομαστική αξία των δανείων που έχουν πουληθεί και όχι τη λογιστική απαίτηση, που είναι υψηλότερη, καθώς περιλαμβάνει και τόκους που έχουν διαγραφεί από τις τράπεζες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι τόκοι αυτοί δεν συνιστούν απαίτηση από τους οφειλέτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, το συνολικό χρέος υπερβαίνει τα 120 δισ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι έχει αλλάξει χέρια –από τις τράπεζες στα funds– παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η εξυπηρέτησή του παραμένει ζητούμενο για την ουσιαστική έξοδο της οικονομίας από την κρίση, αλλά και για την αποφυγή ενεργοποίησης των κρατικών εγγυήσεων που έχουν δοθεί μέσω του «Ηρακλή». Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΤτΕ, από το σύνολο των 79,8 δισ. ευρώ:

Τα 32 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές των επιχειρήσεων και από αυτά 16,3 δισ. ευρώ είναι δάνεια που χρωστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα 36 δισ. ευρώ είναι οφειλές νοικοκυριών, από τα οποία τα 19,8 δισ. ευρώ είναι χρέη από στεγαστικά δάνεια, ενώ άλλα 16,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές για καταναλωτικά δάνεια.

Τα 11,7 δισ. ευρώ είναι οφειλές από ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία του δ΄ τριμήνου 2021 για την εξέλιξη των κόκκινων δανείων που έχουν πωληθεί σε funds δείχνουν αύξηση κατά 7,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η οποία ερμηνεύεται από την εντατικοποίηση των πωλήσεων και των τιτλοποιήσεων δανείων στις οποίες προχώρησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στα τέλη του 2021 στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 10%. Η προσπάθεια αυτή είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να κορυφωθεί το τρέχον έτος, ανεβάζοντας το ύψος των δανείων που έχουν αλλάξει χέρια τα τελευταία χρόνια κοντά στα 85 δισ. ευρώ.

Η διαχείριση αυτών των δανείων έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένες εταιρείες και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων Δανείων και Πιστώσεων, τον τελευταίο χρόνο έχουν υλοποιηθεί πάνω από 84.000 ρυθμίσεις δανείων, ύψους πάνω από 3,5 δισ. ευρώ σε χαρτοφυλάκια που έχουν μεταβιβαστεί και βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών.