O OAEΔ θα αποτελέσει βασικό όχημα για την εργασιακή στήριξη και επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης με τα νέα δεδομένα και μέχρι τη λεγόμενη Δίκαιη Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή των εναλλακτικών επενδύσεων. Στην προσπάθεια αυτή βασικό επιχειρησιακό ρόλο θα έχει η Συντονιστική Επιτροπή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) υπό τον κ.Κ. Μουσουρούλη. Όπως είχε αναφέρει προχθές το radar.gr συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για την απολιγνιτοποίηση χθες με τηλεδιάσκεψη λόγω κορωνοϊού και αποφάσισε αρχικά την έγκριση κοινωνικού πακέτου γύρω στα 110 εκατομμύρια για την επόμενη διετία σχεδόν ισομερώς κατανεμημένα. Με το πακέτο αυτό θα στηριχθούν εργασιακά η Κοζάνη, η Πτολεμαίδα, το Αμύνταιο και η Μεγαλόπολη ως τα τέλη το 2022. Τα κονδύλια αυτά θα χρησιμοποιηθούν με όχημα τον ΟΑΕΔ για την υλοποίηση 4 προγραμμάτων απασχόλησης και επανακατάρτισης στις περιοχές που προαναφέραμε. Το συνολικό πακέτο κατάρτισης θα εμπλουτιστεί σημαντικά με πρόσθετα προγράμματα και χρηματικά κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο και θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2024 αφού τότε υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν να ωριμάζουν οι πρώτες εναλλακτικές επενδύσεις στις περιοχές με έργα ενεργειακά (αιολικά, φωτοβολταϊκά, πρόσθετη τηλεθέρμανση, φυσικό αέριο) αλλά και καθαρά με βιομηχανικές επενδύσεις φθηνού ενεργειακού κόστους. Το πακέτο των 110 εκατομμυρίων θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους στο συμπληρωματικό το 2024 θα «παίξει» και το Πράσινο Ταμείο ενώ αναμένονται κοινοτικά κονδύλια και –κυρίως- ιδιωτικά χρήματα για τις αναπτυξιακές επενδύσεις.
Ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με την νεοσύστατη υπηρεσία του κ.Κ.Μουσουρούλη ετοίμασαν τέσσερα προγράμματα επείγουσας δράσης που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.
Πρόκειται για α) Πρόγραμμα Επιχορήγησης Μετεγκατάστασης (ΠΕΜ) στο οποίο προβλέπεται επιχορήγηση πρόσληψης ανέργων καθώς και κάλυψη των εξόδων μετεγκατάστασης και διαμονής ανέργων για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών επιχειρήσεων σε εξειδικευμένο προσωπικό.
β) Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΠΣΚΑ) με αναλυτικό επαγγελματικό προσανατολισμό σε ανέργους και ανάλυση -προγραμματισμό συμβουλευτικών υπηρεσιών, όπως, ανάπτυξη και αναβάθμιση δεξιοτήτων μέσω κατάρτισης καθώς και την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψή τους. Στο πρόγραμμα αυτό θα συμμετάσχουν και όλοι οι Δήμοι των λιγνιτικών περιοχών οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συνεπικουρήσουν με δικά τους επιδοτούμενα προγράμματα.
γ) Πρόγραμμα Παροχής Εργασιακής Εμπειρίας σε Νέους Ανέργους (ΠΠΕΕΝΑ) που θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό αφού θα προσφέρει την πρώτη εργασιακή εμπειρία στο «αναπτυξιακό μέλλον των περιοχών» δηλαδή σε νέους ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών με 100% κάλυψη μισθού και εισφορών για την απασχόλησή τους σε τοπικές επιχειρήσεις για χρονικό διάστημα μέχρι 42 μήνες.
δ) Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Επιδότησης Νέων Θέσεων Εργασίας (ΠΑΕΝΘΕ) το οποίο αφορά στην πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με ελκυστικούς όρους και προϋποθέσεις, όπως η αυξημένη επιχορήγηση μισθού και εισφορών, απλουστευμένες προϋποθέσεις συμμετοχής, ταχύτερες διαδικασίες συμμετοχής και πληρωμής και
ε) Πρόγραμμα Ειδικής Επανακατάρτισης (ΠΕΕ) που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο αφού θα απευθύνεται σε έμπειρους εργαζόμενους που θα «κατευθυνθούν» σε συγγενείς ειδικότητες με αυτές που είχαν ως τώρα αλλά θα χρειαστεί να …ξανακαθήσουν στα θρανία για περίπου ένα χρόνο, ουσιαστικά για ολόκληρο το 2021. Η ηλικία ένταξης στο τελευταίο αυτό Πρόγραμμα δεν έχει ακόμη καθοριστεί από τον ΟΑΕΔ επειδή στον Οργανισμό αναζητούν στατιστικά στοιχεία για τους προς ένταξη, αλλά υπολογίζεται ότι θα ξεκινά από τα 40 ή τα 45 χρόνια και θα καταλήγει σε όσους πλησιάζουν ή φθάνουν τα 60.
Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ (MASTERPLAN)
Στη συνεδρίαση, η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε όπως είχε αναφερθεί στο radar.gr την τελική εισήγηση του masterplan για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, με ενσωματωμένα τα σχόλια που προέκυψαν προς στον κ.Μουσουρούλη από τη διαβούλευση, το οποίο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στο επόμενο δεκαπενθήμερο.
Το συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης ισχύει για την περίοδο 2021-2027 με χρηματοδότηση περίπου 7 δις ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, τα Επιχειρησιακά Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Γιούνκερ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από Εθνικούς Πόρους.
ΠΩΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ κ.Κ.ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ
«Το master plan δεν είναι ένα αναπτυξιακό παραμύθι», είπε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, ο Συντονιστής για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, κ.Κ.Μουσουρούλης, μιλώντας στην Επιτροπή.
Ο κ. Μουσουρούλης τόνισε πως οι πρώτες ενδείξεις έχουν αποτυπωθεί καθώς «οι λιγνιτικές περιοχές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο από Ελλάδα όσο και από εξωτερικό».
Απαντώντας σε όσους έχουν χαρακτηρίσει «βίαιη» την απολιγνιτοποίηση σημείωσε πως «με όσα ισχύουν με τη φθίνουσα πορεία που έχει πάρει ο λιγνίτης κάτι τέτοιο δεν ισχύει».
Παράλληλα ο Συντονιστής του ΣΔΑΜ, απαντώντας σε μία από τις πιο «καυτές» ερωτήσεις της ημέρας διευκρίνισε πως καμία περιοχή δεν αποκλείεται μιας και «με τα εδαφικά σχέδια θα αποτυπωθούν τα εδάφη που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα. Για την αποκατάσταση της ισορροπίας υπάρχουν εργαλεία όπως το ΠΕΠ, το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης 2021-2025 που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των περιοχών αυτών».
Για τις ενστάσεις που υπάρχουν με το χρονοδιάγραμμα «η χώρα μας βρίσκεται αρκετά μπροστά από τις υπόλοιπες 108 περιφέρειες της Ευρώπης που βρίσκονται σε ανάλογο καθεστώς μετάβασης» όπως είπε και κάλεσε όλους τους φορείς να συμβάλλουν στην αξιοποίηση κάθε ευρώ που είναι διαθέσιμο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα και να έχουμε πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα σε θέσεις εργασίας και ανάπτυξης».
Στη τηλε- συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κ.Χατζηδάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδ. Γεωργιάδης, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ κ. Γιάννης Τσακίρης και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 110 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
O OAEΔ θα αποτελέσει βασικό όχημα για την εργασιακή στήριξη και επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης με τα νέα δεδομένα και μέχρι τη λεγόμενη Δίκαιη…