Ο πρύτανης του πανεπιστημίου του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, τον οποίο διόρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών εδώ και ένα μήνα, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί μετά την όξυνση της έντασης λόγω της σύλληψης περισσότερων από 300 ατόμων τις τελευταίες δύο ήμερες.

Αψηφώντας την απαγόρευση των διαδηλώσεων που έχει κηρύξει η κυβέρνηση, φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου Bogazici διαμαρτύρονται κατά του διορισμού στη θέση του πρύτανη του Μελίχ Μπουλού, ενός ακαδημαϊκού και πρώτην υποψηφίου το 2015 του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Καταγγέλλουν ότι η διαδικασία διορισμού του ήταν αντιδημοκρατική, προκαλώντας συζήτησε σε εθνικό επίπεδο για το εύρος των εξουσιών της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά και διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Ο Μελίχ Μπουλού είναι ο πρώτος πρύτανης χωρίς καμία σχέση με τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που διορίστηκε σε τέτοια θέση μετά την περίοδο που είχε ακολουθήσει το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, καταγγέλλουν φοιτητές και εκπαιδευτικοί, που ζητούν να ανακτήσουν το δικαίωμα να εκλέγουν τον πρύτανη.

Ο αρχηγός του κράτους απέκτησε το αποκλειστικό προνόμιο να διορίζει τους πρυτάνεις των δημόσιων πανεπιστημίων εντός των ορίων της αναθεώρησης του Συντάγματος το 2018, όταν στην Τουρκία εγκαθιδρύθηκε προεδρικό σύστημα.

Περισσότεροι από 25 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αυτή την εβδομάδα σε διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη. ΟΙ περισσότεροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι, αλλά 11 παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τις αρχές. Στην Άγκυρα 69 διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες Τρίτη, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Παρά τις εντάσεις και τις συλλήψεις, αμετακίνητος φαίνεται να παραμένει ο Μπουλού, καθώς Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες ότι δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Δεν έχω σκεφτεί ποτέ να παραιτηθώ”.