Σε εφαρμογή μπαίνει από σήμερα το σχέδιο της κυβέρνησης για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία καθώς ξεκινάει η εκπαίδευση των 400 Ειδικών Φρουρών.

Η εκπαίδευση των 400 αστυνομικών που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ξεκινάει στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. στην Κομοτηνή. Σε μία κίνηση σημειολογικού χαρακτήρα το «παρών» στην πρεμιέρα της εκπαίδευσης θα δώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Τι προβλέπει το σχέδιο για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία;

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. οι αστυνομικοί δεν θα φέρουν οπλισμό, όμως, θα φέρουν γκλοπ και χειροπέδες.

Η εκπαίδευσή τους θα περιλαμβάνει ασκήσεις προσομοίωσης για τη διαχείριση ακραίων συνθηκών, όπως εκτεταμένα επεισόδια εντός του πανεπιστημίου. Επίσης, θα περιλαμβάνει ασκήσεις χειροπέδησης αλλά και έγκαιρης προειδοποίησης κινδύνου.

Πηγές αναφέρουν ότι αρχικά οι αστυνομικοί θα τοποθετηθούν σε τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα και σε δεύτερο χρόνο το σχέδιο θα επεκταθεί και σε άλλα ιδρύματα όπου παρατηρείται πρόβλημα με την ασφάλεια φοιτητών και προσωπικού.

Τα Πανεπιστήμια όπου θα τοποθετηθούν οι 400 αστυνομικοί σε πρώτη φάση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα ιδρύματα που έχουν «χαρτογραφηθεί» για να πάρουν σειρά είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Όπως έχουν δηλώσει τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάιο και οι αστυνομικοί θα πιάσουν δουλειά εντός του ερχόμενου Ιουνίου.

Όσοι ανήκουν στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα φοράνε πράσινες στολές, καπέλο και θα έχουν πάνω τους σύστημα επικοινωνίας με το οποίο θα μπορούν να επικοινωνούν ανά πάσα στιγμή με το επιχειρησιακό κέντρο.

Στελέχη της Αστυνομίας σημειώνουν ότι «η παρουσία αστυνομικών στα ιδρύματα δεν μπορεί να συνδυαστεί με χώρους υπό κατάληψη εντός των πανεπιστημίων. Στόχος είναι να μην υπάρχουν χώροι υπό κατάληψη στα πανεπιστήμια, μέχρι να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των ανδρών της νέας υπηρεσίας».

Πέραν της ανάληψης καθηκόντων από τους 400 αστυνομικούς, στόχος της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργείων είναι να «τρέξουν» οι διαδικασίες για τα ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης στα πανεπιστήμια.

Οι δύο βασικοί πυλώνες του συγκεκριμένου σχεδίου αφορούν στο σύστημα ελεγχόμενης εισόδου και εξόδου στα πανεπιστήμια αλλά και η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης των εγκαταστάσεων με κάμερες ασφαλείας.