Τρεις στους τέσσερις φοιτητές και 9 στους 10 καθηγητές είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει από Covid-19. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, θετικό είναι το μήνυμα από τα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν ανοίξει στις αρχές Οκτωβρίου. Από το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών, το 78,64% έχει εμβολιαστεί με δύο δόσεις ή έχει νοσήσει. Σε ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα το ποσοστό εμβολιασμένων και νοσησάντων φοιτητών ξεπερνά το 90%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πάνω από το 92% των καθηγητών είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις ή νοσήσαντες. Το αντίστοιχο ποσοστό για το συνολικό προσωπικό είναι 89%.

Ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος χαρακτήρισε καίρια την ανταπόκριση της ακαδημαϊκής κοινότητας στο κάλεσμα του εμβολιασμού που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης.

Δηλώσεις Κέραμεως κατά το άνοιγμα των πανεπιστήμιων 

Η Νίκη Κεραμέως είπε ότι υπάρχει μια διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με τα περυσινά πρωτόκολλα που έκλεινε τμήμα όταν παιδί νοσούσε, για να εμποδιστεί η διασπορά του ιού στο σπίτι. «Τώρα όλοι αυτοί είτε είναι ήδη εμβολιασμένοι, είτε, εάν δεν είναι, μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν από το κράτος. Από την άλλη έχουμε χρέος στην παροχή της εκπαίδευσης», είπε η υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: «αν ίσχυαν τα ίδια πρωτόκολλα και φέτος, τι μήνυμα θα περνούσε για τον εμβολιασμό; Εφόσον έχει εμβολιαστεί σημαντικό μέρος του εμβολιασμού, πρέπει και η εκπαίδευση να συνεχίσει. Για να το κάνουμε αυτό, επενδύουμε και ξοδεύουμε σημαντικά μεγάλα ποσά σε εργαστηριακά και αυτοδιαγνωστικά τεστ, για να θωρακίσουμε τη δια ζώσης λειτουργία».

Επιπλέον, είπε η Νίκη Κεραμέως, δημιουργήθηκε η πλατφόρμα edupass, η οποία διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών, ειδική πλατφόρμα του ψηφιακού πιστοποιητικού covid19 και ελέγχεται η τήρηση των υγειονομικών προϋποθέσεων και από την ακαδημαϊκή κοινότητα και από τη σχολική κοινότητα.

Στα πανεπιστήμια εξάλλου δόθηκε η δυνατότητα να προσλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό για τον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών προϋποθέσεων. Επίσης προβλέφθηκαν εμβολιαστικά κέντρα εντός των πανεπιστημίων και όλα αυτά με το δεδομένο του αυξημένου ποσοστού εμβολιασμών στα πανεπιστήμια.