Ώρα μηδέν για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) οι οποίοι ξεκίνησαν σήμερα τις Πανελλήνιες Εξετάσεις με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Την σειρά τους έχουν αύριο, Παρασκευή, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), οι οποίοι εξετάζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις αρχίζουν στις 8:30 π.μ., αλλά οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8:00 π.μ.

Θέματα Πανελληνίων 2022: Τι «έπεσε» για τους μαθητές των ΕΠΑΛ στα Νέα Ελληνικά

Ανακοινώθηκαν, από το υπουργείο Παιδείας, λίγο μετά τις 10:00 το πρωί, τα θέματα στα Νέα Ελληνικά για τα ΕΠΑΛ βάζοντας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων.

Το Σάββατο, 4 Ιουνίου, εξεταζόμενο μάθημα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι τα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Θέματα Πανελληνίων 2022: Νέα Ελληνικά

Δείτε εδώ τα θέματα στα Νέα Ελληνικά για του υποψήφιους των ΕΠΑΛ.

Οι μαθητές κλήθηκαν να αναλύσουν κείμενο της WWF Ελλάς με τίτλο «η σωστή και ισορροπημένη διατροφή δεν θωρακίζει μόνο την υγεία μας αλλά και την υγεία του πλανήτη».

Επίσης, να γράψουν μια ομιλία για συνέδριο, με στόχο να πείσουν τους συνέδρους να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Το λογοτεχνικό κείμενο στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι ήταν απόσπασμα από το μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου «Στο τέλος νικάω εγώ».

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα η δράση των προσώπων τοποθετείται στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γιωργάκης, το κεντρικό πρόσωπο του αποσπάσματος, με μια αναπηρία στο πόδι του, από μικρός «καθόταν σε μια γωνιά και ζύμωνε τη λάσπη. Έπλαθε μαργαρίτες, τριαντάφυλλα, κρινάκια ίσα με το δάχτυλο». Η μητέρα του, η κυρα-Λένη, καμάρωνε ότι «πιάνουν τα χέρια του με τα αλεύρια και τις ζάχαρες».

Σημειώνεται ότι φέτος, ο αριθμός των εισακτέων ανέρχεται σε 68.394. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων σε στρατιωτικές, αστυνομικές λιμενικές σχολές και σχολές του εμπορικού ναυτικού.

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις αρχίζουν φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει ως στόχο να ανακοινωθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές, ακόμα και πριν από 15αύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι και οι βαθμολογίες στα γραπτά των υποψηφίων θα γνωστοποιηθούν νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές.