Tο διάσημο σουπερμόντελ Κλόντια Σίφερ (Claudia Schiffer) και η Λατίνα ποπ σταρ Σακίρα (Shakira) είναι ανάμεσα στα διάσημα ονόματα που συνδέονται με την έρευνα Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων, η οποία αποκαλύπτει τις οffshore εταιρείες στις οποίες καταφεύγουν πολιτικοί, επιχειρηματίες και επώνυμοι για να γλιτώσουν φόρους.

Δεκάδες είναι οι ηγέτες κρατών που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της έρευνας. Ανάμεσά τους, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Πακιστάν Ιμραν Χαν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφμ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρεί Μπάμπις, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και δεκάδες ακόμα ηγέτες κρατών, 300 κρατικοί λειτουργοί αλλά και επιχειρηματίες και stars της showbiz. Στην έρευνα εμφανίζεται και το όνομα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με τον ίδιο να αρνείται την εμπλοκή.

Pandora Papers: Shakira, Claudia Schiffer και τα κέρδη των διάσημων

Σε υπεράκτιες εταιρείες καταφεύγουν και πολλοί αστέρες του θεάματος. Ο δικηγόρος της 44χρονης Σακίρα δηλώνει πάντως ότι όλοι οι λογαριασμοί της έχουν δηλωθεί και επιπλέον δεν της προσφέρουν κάποια προνομιακή φορολογική μεταχείριση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Σακίρα αναφέρεται σε τρεις εταιρίες στα British Virgin Islands, τον παράδεισο της φοροδιαφυγής και κατηγορείται για φοροδιαφυγή ύψους έως και 14.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σακίρα: Επαρκείς αποδείξεις για να δικαστεί για φοροδιαφυγή 14,5 εκατ. ευρώ

Pandora Papers: Shakira, Claudia Schiffer και τα κέρδη των διάσημων

O δικαστής Μάρκος Χεσούς Χουμπέριας ολοκλήρωσε την προανάκριση σχετικά με τις καταγγελίες ότι η Κολομβιανή τραγουδίστρια Σακίρα δεν κατέβαλε 14,5 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους εισοδήματος, κατά την τριετία 2012 – 14. Η έρευνα αυτή αποτελεί το προκαταρκτικό στάδιο και ακολουθεί ο προσδιορισμός της δικασίμου.

Οι εισαγγελικές αρχές της Ισπανίας υποστηρίζουν ότι η Σακίρα ζούσε στην Καταλονία την εποχή εκείνη. Ωστόσο, οι εκπρόσωποί της επιμένουν ότι δεν ζούσε στην Ισπανία μέχρι το 2015 και έχει εκπληρώσει όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις της.

Κλόντια Σίφερ: Τα Pandora Papers την εμπλέκουν σε 6 offshore εταιρίες

Pandora Papers: Shakira, Claudia Schiffer και τα κέρδη των διάσημων

Άλλο ένα όνομα που αναφέρθηκε ήταν το supermodel των 90s, Κλόντια Σίφερ, η οποία λέγεται ότι έκανε την τεράστια περιουσία της τα τελευταία χρόνια εμπλεκόμενη σε έξι offshore εταιρίες με έδρα την Καραϊβική. Το μοντέλο της Guess, αλλά και κορυφαίων οίκων μόδας σε όλο τον κόσμο, εμφανίζεται ενεργή σε τέτοιες δραστηριότητες από το 2017, ενώ το 2016 μετέφερε τα περιουσιακά της στοιχεία στο όνομα της μητέρας, του αδελφού και του συζύγου της.

Η 51χρονη Σίφερ, που έγινε γνωστή στις πασαρέλες και λόγω της ομοιότητάς της με την Μπριζίτ Μπαρντό, μέσω των εκπροσώπων της δήλωσε στα γερμανικά media ότι «πληρώνει τους φόρους της κανονικά», ενώ το net worth του ονόματός της το 2021 ανέρχεται σε 60-70 εκατομμύρια δολάρια.