Σταδιακά προς την πλήρη απελευθέρωση από τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον επιχειρεί να οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να επιστρέψουμε σε μία σχετική κανονικότητα ώστε να λειτουργήσει ομαλά η οικονομία και η κοινωνία.
Ωστόσο, τα σχέδια της κυβέρνησης φαίνεται ότι σκοντάφτουν στις αντιρρήσεις των ειδικών επιστημόνων της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, καθώς πολλοί εξ’αυτών έχουν αντιρρήσεις στο πλήρες άνοιγμα της χώρας με την κατάργηση όλων των μέτρων σταδιακά μέχρι τον επόμενο μήνα.
Άλλωστε το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα παραμείνουν τα μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, δεν μπορούν πολλές φορές στην πράξη να εφαρμοστούν.
Πάντως, οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου υγείας συνεδριάζουν και πάλι σήμερα προκειμένου να εκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να οδηγηθούν στη συνέχεια σε αποφάσεις σχετικά με τη μερική άρση των μέτρων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ισχύ.
Εξάλλου τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο και άλλων χωρών της Ευρώπης που σιγά – σιγά «κουρεύουν» ή καταργούν πλήρως τα μέτρα σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η ζωή και η οικονομία. Βέβαια, τα μέτρα που είναι σήμερα σε ισχύ στη χώρα μας είναι τελικά περιορισμένα ή δεν τηρούνται σε μεγάλο βαθμό.
Οι επιστήμονες εκτός των άλλων θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξηθεί η πληρότητα στα γήπεδα από το 10% που είναι σήμερα ακόμη και στο 50%. Οι πιέσεις που ασκούνται από τις ομάδες είναι πολλές εδώ και καιρό, καθότι έχουν προπωληθεί εισιτήρια διαρκείας τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιήσουν οι φίλαθλοι, αλλά η κυβέρνηση είναι προβληματισμένη για την αύξηση της πληρότητας. Ειδικά μάλιστα αυτήν την περίοδο λόγω της δολοφονίας του Άλκη που έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο, αφού μπορεί να υπάρξει λανθασμένο μήνυμα στην κοινωνία.
Ωστόσο θεωρείται σφόδρα πιθανό να ανοίξουν με περισσότερους φιλάθλους τελικά τα γήπεδα και την ευθύνη για την αυστηρή τήρηση των μέτρων να την έχουν οι υπεύθυνοι των ομάδων.
Παράλληλα οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας θα εκτιμήσουν εάν πρέπει να αλλάξει και κάτι στην εστίαση και ουσιαστικά εάν θα πρέπει να επιτραπούν οι όρθιοι και να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων ανά τραπέζι.
Ούτε όμως προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να οδηγηθούν, καθώς κρίνουν ότι η κατάσταση μετά στη νύχτα μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη.
Από την άλλη προβληματισμός επικρατεί και για το καρναβάλι όσο οι μέρες πλησιάζουν, αφού οι εκδηλώσεις είναι σε περίπου έναν μήνα. Oι επιστήμονες αλλά και πολλά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως δεν πρέπει να γίνουν οι μαζικές εκδηλώσεις του καρναβαλιού, προκειμένου να μπορέσει να σωθεί το Πάσχα που ακολουθεί στα τέλη Απριλίου.
Γι’ αυτό είναι πιθανό να ακυρωθούν οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού και φέτος. Εξάλλου εάν επιτραπούν, θα σημαίνει ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση βάζει τέλος στην πανδημία και συνεπώς θα πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως και η ψυχαγωγία.
Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή οι πιέσεις που ασκούνται από τις τοπικές κοινωνικές είναι πολλές ειδικά από περιοχές που διοργανώνονται αποκριάτικες εκδηλώσεις. Άλλωστε πολλές πόλεις έχουν δεχθεί βαρύ οικονομικό πλήγμα τα τελευταία δύο χρόνια με τις ακυρώσεις του καρναβαλιού.