Ύστερα από διακοπές επί διακοπών, εντάσεις και κάθε είδους «εκρήξεις» εκατέρωθεν, ο τελικός ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 1–0 υπέρ του Παναθηναϊκού, χάρη στην εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα.

Ο Αϊτόρ μετουσίωσε την «πράσινη» ανωτερότητα.

Σε ένα παιχνίδι όπου ο… Γιάννης φοβόταν το θεριό και το θεριό τον Γιάννη, ο Παναθηναϊκός πατούσε καλύτερα πάνω στο χορτάρι, επανακτούσε πιο εύκολα την κατοχή της μπάλας και έβαλε πολύ δύσκολα στην ανάπτυξη του ΠΑΟΚ, πιέζοντας εξαιρετικά.

Ο «δικέφαλος του Βορρά» προσπαθούσε με γρήγορο παιχνίδι να βγει στον χώρο και να δημιουργήσει ευκαιρίες, αλλά οι μεταβιβάσεις του ήταν άστοχες, στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το «τριφύλλι», με μεγάλη υπομονή στη κυκλοφορία, είχε τον έλεγχο του αγώνα και κατάφερε να προηγηθεί στον τελικό στο 34’.

Ο Χουάνκαρ έκλεψε την μπάλα από τον Λύρατζη, σέντραρε και βρήκε τον Ιωαννίδη. Ο Κούρτιτς τον πρόλαβε, η μπάλα πήγε στον Γκατσίνοβιτς, ο οποίος έπιασε την κεφαλιά, ο Βιερίνια τον κλώτσησε στο κεφάλι και ο Λαόθ με την βοήθεια του VAR έδειξε την άσπρη βούλα.

Ο Αϊτόρ ευστόχησε και έκανε το 1–0. Η πέτρα που πέτυχε τον παίκτη του Παναθηναϊκού έφερε διακοπή 25 λεπτών, το παιχνίδι στην επιστροφή του δεν είχε ρυθμό, με τον ΠΑΟΚ, πάντως, να χάνει τεράστια ευκαιρία για να ισοφαρίσει.

Από σέντρα του Ζίβκοβιτς, ο Άκπομ μόνος του από το ύψος της περιοχής, έκανε την κεφαλιά αλλά η μπάλα κατέληξε χωρίς δύναμη στην αγκαλιά του Μπρινιόλι.

«Πολιορκία» και μεγάλες ευκαιρίες ο ΠΑΟΚ, άντεξε και το σήκωσε ο Παναθηναϊκός!

Στο δεύτερο ημίχρονο… έσπασαν καρδιές!

Ο ΠΑΟΚ τα «έπαιξε» όλα για όλα, ο Ραζβάν Λουτσέσκου παρέταξε στο χορτάρι ό,τι διαθέσιμη λύση είχε στον πάγκο (Τσόλακ, Μίτριτσα, Ελ Καντουρί, Σίντκλεϊ) και το παιχνίδι απέκτησε «άγρια» ομορφιά.

Ο «δικέφαλος», ειδικά από το 75′ και έπειτα, άσκησε ασφυκτική πίεση στην «πράσινη» άμυνα και δημιούργησε ευκαιρίες για να ισοφαρίσει.

Ο Μπίσεσβαρ στο 58’ έστειλε την μπάλα λίγο άουτ. Στο 79’ ο Κώτσιρας έβγαλε πάνω στην γραμμή την κεφαλιά του Σβαμπ και στο 89’ το σουτ του Μίτριτσα πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Μπρινιόλι.

Ο Παναθηναϊκός αν και έβρισκε χώρους τα έκανε… θάλασσα στην τελική πάσα για να βρει και ένα δεύτερο γκολ και στο 90’ ο Τσόλακ για χιλιοστά δε μπόρεσε να πιάσει την κεφαλιά.

Το «τριφύλλι» άντεξε στην πίεση, κράτησε το υπέρ του 1–0 και έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, επέστρεψε στους τίτλους!

Δεν έλειψαν τα «στραβά» σε ακόμη έναν μεγάλο τελικό.

Μερικά λεπτά πριν από τη σέντρα στον μεγάλο τελικό του κυπέλλου Ελλάδος στο ΟΑΚΑ, οπαδοί του Παναθηναϊκού κινήθηκαν κατά μήκος του στίβου προς την πλευρά εκείνων του ΠΑΟΚ, με την αστυνομία να επεμβαίνει, κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Δακρυγόνα και φωτοβολίδες έκαναν την ατμόσφαιρα αποπνικτική, με τον πρώτο διαιτητή της αναμέτρησης, Αντόνιο Λαόθ, να δίνει εντολή στις αποστολές των δύο ομάδων να κατευθυνθούν τάχιστα στα αποδυτήρια έως ότου υποχωρήσει πλήρως η «ομίχλη».

Στις 21:42, οι δύο ομάδες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο και ο αγώνας άρχισε ξανά από το 35ο λεπτό.