Οι φίλοι του Παναθηναϊκού αποφάσισαν και ψήφισαν θετικά στην κατασκευή του νέου γηπέδου στον Βοτανικό, μετά από μια διαδικασία θρίλερ, που ξεκίνησε με τις κάλπες να ανοίγουν στις 12:00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τη 1 το βράδυ με την καταμέτρηση και των τελευταίων ψήφων, το αποτέλεσμα έβγαλε… Βοτανικός. Και ο Παναθηναϊκός γυρίζει σελίδα.

Στη Γενική Συνέλευση του ερασιτέχνη ψήφισαν 2.994 μέλη του Παναθηναϊκού (από τους 4.284 που είχαν δικαίωμα ψήφου) με έγκυρα 2.985, 5 λευκά και άκυρα 4  το… πολυπόθητο 67% που χρειαζόταν για να περάσει η Διπλή Ανάπλαση ήρθε. Συγκεκριμένα οι θετικές ψήφοι άγγιξαν ποσοστό 68,5%, κάτι που σημαίνει πως ο Παναθηναϊκός πλέον γυρίζει σελίδα. Το 2024 θα έχει νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στον Βοτανικό για όλα τα ερασιτεχνικά τμήματα και το 2026 θα του παραδοθεί η νέα ποδοσφαιρική του αρένα, χωρητικότητας 40.000 θέσεων. Ένα υπερσύγχρονο στολίδι για την ποδοσφαιρική ομάδα.

Από το πρωί της Τετάρτης ο κόσμος πήγε στο Απόστολος Νικολαΐδης προκειμένου να ψηφίσει, με τις συνολικές ψήφους να φτάνουν περίπου τις 3.000 (από 4.284 μέλη που είχαν δικαίωμα ψήφου). Κάτι που σημαίνει πως περίπου 2.000 «Ναι» απαιτούνταν προκειμένου να περάσει από τη Γενική Συνέλευση του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού το πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης, μιας και στο καταστατικό του ερασιτέχνη αναφέρεται πως χρειάζονται τα 2/3 των ψήφων.

Στη Λεωφόρο βρέθηκε από νωρίς το πρωί ο πρόεδρος του ερασιτέχνη, Τάκης Μαλακατές, όπως και σύσσωμη η διοίκηση του ερασιτέχνη, ενώ όπως έγινε γνωστό μέσω επιστολικής ψήφου τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος. Για τον Αλαφούζο αρχικά είχε υπάρξει φήμη και δημοσιεύματα ότι δεν έλαβε μέρος στην ψηφοφορία, κάτι που διαψεύστηκε και τονίστηκε πως είχε στείλει επιστολική, κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα μιας και ο Ερασιτέχνης έχει όλα τα ονόματα με τα μέλη που ψήφισαν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας αρκετός κόσμος βρισκόταν έξω από το Απόστολος Νικολαΐδης περιμένοντας το αποτέλεσμα με μεγάλη αγωνία. Και τελικά, πριν από λίγα λεπτά βγήκε… λευκός καπνός. Το «Ναι» υπερψηφίστηκε σε ποσοστό κοντά στο 70% και από αύριο φουλάρουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές τις διαδικασίες για να ξεκινήσει το πρότζεκτ του Βοτανικού.

Υπογράφονται άμεσα οι συμβάσεις

Μετά το θετικό αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης για τον Παναθηναϊκό ξημερώνει μια νέα μέρα. Και σίγουρα αυτό που προσδοκά πλέον ο σύλλογος είναι η εκτόξευση όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων μέσω των εσόδων που θα υπάρξουν, αλλά και η επιστροφή του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού σε επίπεδα πρωταθλητισμού και ευρωπαϊκών επιτυχιών. Τι θα γίνει από εδώ και στο εξής;

Αρχικά όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (ΠΑΕ, Ερασιτέχνης, Δήμος, Τράπεζες) θα υπογράψουν τις συμβάσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί εδώ και πολύ καιρό. Και μάλιστα υπήρξαν και πεδίο προβληματισμού όσων ψήφισαν εναντίον της Διπλής Ανάπλασης, πολλοί εκ των οποίων είχαν τοποθετηθεί ανοιχτά κατά στην προσυνέλευση της Δευτέρας. Με την υπογραφή των συμβάσεων θα κινηθούν άμεσα διαδικασίες κατασκευής των εγκαταστάσεων μόλις έρθει και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση που θα πρέπει να εγκρίνει τον φάκελο του πρότζεκτ. Κάτι που είναι τυπικό και δεν αναμένεται να πάρει πολύ χρόνο.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Κώστα Μπακογιάννη, οι εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη θα παραδοθούν το 2024, ενώ το ποδοσφαιρικό γήπεδο θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2026. «Η Λεωφόρος θα γκρεμιστεί όταν ο Παναθηναϊκός θα δώσει το πρώτο του παιχνίδι στον Βοτανικό», δεσμεύτηκε με δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Ο Δήμος αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησης του Γηπέδου (εξασφάλιση χρηματοδότησης, συμβολή στην έκδοση απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων, δημοπράτηση του έργου), ενώ μέσω της σύμβασης, ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί́ στον Ερασιτέχνη Π.Α.Ο. τη χρήση του Γηπέδου (με όλα τα παραρτήματά του και τα δικαιώματα χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός αυτού́ για 99 χρόνια από́ την ολοκλήρωση της κατασκευής του). Σημειώνεται ότι η παραχώρηση αυτή δεν περιλαμβάνει τις εμπορικές χρήσεις του Γηπέδου (εστιατόρια, κυλικεία, σουίτες και κάθε άλλο χώρο αναψυχής που δε φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες).

Ένα ποσοστό 15% επί των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του γηπέδου θα καταβάλλεται στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ για 49 έτη. Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να παραταθεί με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμοδίου για τον Αθλητισμό Υπουργού.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημοπράτηση του Γηπέδου

Οι μελέτες του Γηπέδου, έχουν συνταχθεί́ από́ την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. και έχουν παραδοθεί́ στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Βάσει αυτών συντάσσονται ήδη τα τεύχη δημοπράτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 του Ν. 4412/2016.

Σύμφωνα με τις μελέτες, το κόστος κατασκευής του Γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, κοστολογείται στα 115.000.000€, ποσό το οποίο έχει εξασφαλισθεί από́ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ́ τα έργα που αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο του Γηπέδου, αλλά και των υποδομών της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Το νέο Γήπεδο του ΠΑΟ σε αριθμούς:

-Εως 40.000 θέσεις θεατών

-1.300 θέσεις σε σουίτες

-325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ

– 7 εμπορικά καταστήματα