Κατασχέθηκε ποσό ρεκόρ άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, που προέρχεται από εμπόριο ναρκωτικών μιας εγκληματικής οργάνωσης, η οποία συνδέεται με το κολομβιανό καρτέλ Clan del Golfo, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Παναμά.

«Αυτό το σημαντικό ποσό χρημάτων ανήκει στην εγκληματική οργάνωση που εξαρθρώθηκε και η οποία συνεργάζεται με την εγκληματική ομάδα γνωστή με το όνομα Clan del Golfo», ανέφερε η εισαγγελία.

«Πρόκειται, αναμφίβολα, για τη μεγαλύτερη κατάσχεση χρημάτων που προέρχονται από τη διακίνηση ναρκωτικών στην ιστορία της χώρας», δήλωσε στον Τύπο ο γενικός εισαγγελέας Χαβιέρ Καραμπάλο.

Τα χρήματα βρέθηκαν σε σάκους σε τρεις κρυψώνες σε ένα σπίτι στην πόλη Νουέβα Προβιντένσια, στην επαρχία Κολόν (βόρεια), κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης της αστυνομίας, η οποία οδήγησε στη σύλληψη 57 ατόμων.

Κατασχέθηκαν επίσης δέκα πυροβόλα όπλα και 38 πολυτελή οχήματα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην οποία συμμετείχε η αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA).

Οι αρχές χρειάστηκαν πάνω από 12 ώρες για να συγκεντρώσουν τα χρήματα και να τα μετρήσουν με αυτόματους μετρητές χαρτονομισμάτων, ορισμένοι εκ των οποίων χάλασαν εξαιτίας του όγκου των χρημάτων.

Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται εννέα δημόσιοι υπάλληλοι, εκ των οποίων πέντε αστυνομικοί, που θεωρούνται ύποπτοι ότι «παραλάμβαναν, επιτηρούσαν και έκρυβαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από την Κολομβία», σύμφωνα με την εισαγγελία.

Τα ναρκωτικά στέλνονταν στη συνέχεια, με εντολή του καρτέλ Clan del Golfo, προς τις ΗΠΑ. Η οργάνωση αυτή ελέγχει σχεδόν το ένα τρίτο της παραγωγής κοκαΐνης στην Κολομβία.