Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν σήμερα έναν Παλαιστίνιο στη διάρκεια εφόδου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφεραν το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας και ένας συγγενής, με τον ισραηλινό στρατό να κάνει λόγο για «αντιτρομοκρατική δραστηριότητα» στον τομέα αυτόν.

Ο Αμίρ Χαλίφα, 27 ετών, σκοτώθηκε στην κοινότητα Ζαουάτα, δυτικά της πόλης Ναμπλούς, σύμφωνα με το υπουργείο.

«Δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι και άλλη μία στην πλάτη, από στρατιώτες της ισραηλινής κατοχής σε επίθεσή τους εναντίον της κοινότητας Ζαουάτα», πρόσθεσε σε ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε από την πλευρά του πως ένας ύποπτος άνοιξε πυρ προς την κατεύθυνση των στρατιωτών που διενεργούσαν «αντιτρομοκρατική δραστηριότητα» στη διάρκεια της νύχτας στη Ναμπλούς.

«Οι στρατιώτες ανταπέδωσαν με ρίψεις πραγματικών σφαιρών», ανέφερε ο στρατός χωρίς να διευκρινίζει αν επρόκειτο για το ίδιο συμβάν κατά το οποίο σκοτώθηκε ο Αμίρ Χαλίφα.

Ο Χαλίφα, που διέμενε στον προσφυγικό καταυλισμό Άιν Μπέιτ Ίλμα κοντά στη Ναμπλούς, «καταζητείτο από τον ισραηλινό στρατό επί δύο χρόνια και αρνείτο να παραδοθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) μέλος της οικογένειάς του που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αυτός ο νέος θάνατος συμβαίνει σε ένα υπόβαθρο έξαρσης των βιαιοτήτων στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση από τις αρχές του έτους, ιδιαίτερα στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος το οποίο έχει καταλάβει το Ισραήλ από το 1967.

Τουλάχιστον 213 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις αρχές του έτους σε επεισόδια βίας που συνδέονται με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, καθώς και 28 Ισραηλινοί, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που συντίθεται από επίσημες πηγές.

Τα στατιστικά αυτά στοιχεία περιλαμβάνουν, από παλαιστινιακής πλευράς, μαχητές και αμάχους, και από ισραηλινής, τρία μέλη της αραβικής μειονότητας.

Εκτός της κατεχόμενης και προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σχεδόν τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Περίπου 490.000 Ισραηλινοί κατοικούν επίσης εκεί σε εβραϊκούς οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι από τον ΟΗΕ με βάση το διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε ακόμη: