Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη, ένα τεράστιο πακέτο δανείων για να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις οικονομικές και στρατιωτικές της ανάγκες για δύο χρόνια, δήλωσε η κυπριακή προεδρία, αφότου άρχισε να ρέει πετρέλαιο μέσω ενός βασικού αγωγού προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, τερματίζοντας μήνες πολιτικού αδιεξόδου.
Η ΕΕ ενέκρινε επίσης μια νέα σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Τα μέτρα είχαν προετοιμαστεί στις αρχές του έτους και πρόκειται να ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο για να σηματοδοτήσουν την τέταρτη επέτειο της σύγκρουσης, αλλά η Ουγγαρία και η Σλοβακία αντιτάχθηκαν στην κίνηση.
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία βρίσκονται σε διαμάχη με την Ουκρανία από τότε που οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου προς τις δύο χώρες της ΕΕ σταμάτησαν τον Ιανουάριο, μετά από ζημιά σε αγωγό. Ουκρανοί αξιωματούχοι απέδωσαν τη ζημιά σε ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Και οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι οι παραδόσεις έχουν ξαναρχίσει.
Η Ουκρανία χρειάζεται απεγνωσμένα το πακέτο δανείου των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ (106 δισεκατομμύρια δολάρια) για να στηρίξει την κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία της και να βοηθήσει να κρατήσει μακριά τις ρωσικές δυνάμεις. Η Ουγγαρία εξόργισε τους εταίρους της στην ΕΕ αθετώντας μια συμφωνία του Δεκεμβρίου για την παροχή των κεφαλαίων.
«Σήμερα το Συμβούλιο ενέκρινε το τελικό στοιχείο που απαιτείται για να καταστεί δυνατή η εκταμίευση του δανείου των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. «Οι εκταμιεύσεις δανείων θα αρχίσουν να γίνονται το συντομότερο δυνατό, παρέχοντας ζωτική υποστήριξη για τις πιο πιεστικές δημοσιονομικές ανάγκες της Ουκρανίας».
«Υποσχέθηκε, υλοποιήθηκε, υλοποιήθηκε», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη προεδρία της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στην Κύπρο, η οποία ασκεί την προεδρία του μπλοκ μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Το πολιτικό πράσινο φως για το πακέτο δανείων δόθηκε αφότου το ρωσικό πετρέλαιο άρχισε να ρέει ξανά προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία μέσω του αγωγού Ντρούζμπα που διασχίζει την Ουκρανία. Ο λαϊκιστής Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο χαιρέτισε αυτή την εξέλιξη ως «καλά νέα».
«Ας ελπίσουμε ότι έχει δημιουργηθεί μια σοβαρή σχέση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Φίτσο.
Ο ουγγρικός ενεργειακός όμιλος MOL δήλωσε ότι «παραλήφθηκε αργό πετρέλαιο στους σταθμούς άντλησης Fényeslitke και Budkovce νωρίτερα την Πέμπτη. Οι παραδόσεις αργού πετρελαίου μέσω του συστήματος αγωγών Druzhba έχουν έτσι ξαναρχίσει προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία μετά από μια διακοπή σχεδόν τριών μηνών».
Η Ουκρανία και οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους υποστηρικτές της αντιτίθενται στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, οι οποίες έχουν βοηθήσει στη χρηματοδότηση του πολέμου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας, ο οποίος βρίσκεται τώρα στον πέμπτο χρόνο του. Αλλά σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ουγγαρία και η Σλοβακία εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη Ρωσία για τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν , ο οποίος πρόσφατα ηττήθηκε σε εκλογές, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι καθυστερεί σκόπιμα τις επισκευές — μια κατηγορία που αρνήθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Φίτσο δήλωσε ότι εξακολουθεί να μην πιστεύει ότι ο αγωγός είχε υποστεί καμία ζημιά και ισχυρίστηκε ότι ο αγωγός και το πετρέλαιο «χρησιμοποιήθηκαν στην τρέχουσα γεωπολιτική μάχη».
Διαβάστε ακόμη:
-
Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 10 μηνών ο PMI – Καμπανάκι για στασιμοπληθωρισμό λόγω πολέμου στο Ιράν
-
Χρήστος Μεγάλου: Στόχος της Πειραιώς η πρωτιά στην τεχνολογία
-
Bank of America: Τάση που κάνει θραύση η μόδα των ρούχων από «δεύτερο χέρι»
-
Το ρεσάλτο στο ελληνόκτητο πλοίο «Epaminondas» από τους Φρουρούς της Επανάστασης – ΒΙΝΤΕΟ

