Υπάρχουν κάποιες συναισθηματικές καταστάσεις που ζορίζουν πολλούς ανθρώπους καθημερινά και τους κάνουν να μην μπορούν να απολαύσουν την ζωή τους. Άγχος, φόβος για αποτυχία, τοξικές σχέσεις και ανασφάλεια είναι κάποια θέματα που όλοι λίγο πολύ έχουμε αντιμετωπίσει και όσο και αν νομίζουμε ότι είναι φάσεις που περνάμε, αρκετά συχνά πρόκειται για τα αποτελέσματα των παιδικών μας τραυμάτων, που μπορεί ακόμα και να μην τα θυμόμαστε.

Έλλειψη εμπιστοσύνης

Ένα παιδί πρέπει να νιώθει ασφάλεια, να αισθάνεται ότι είναι προστατευμένο από την οικογένεια του και έτσι θα καταφέρει να αναπτύξει την εμπιστοσύνη του προς τους άλλους. Αν όμως δεν έχει δίπλα του τους δικούς του όταν τους χρειάζεται, τότε θα έχει προβλήματα εμπιστοσύνης μεγαλώνοντας.

Φτωχή συναισθηματική νοημοσύνη

Τα παιδιά πρέπει να ακούγονται από τους δικούς τους όταν θέλουν να μιλήσουν για τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Έτσι θα μάθουν να επικοινωνούν πιο ουσιαστικά και να εκφράζονται σωστά. Θα μάθουν επίσης να καταλαβαίνουν και τα δικά τους αισθήματα. Αν δεν εισακούγονται. τα παιδιά δεν πρόκειται να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη.

Φόβο της αποτυχίας

Τα παιδιά που μεγαλώνουν παραμελημένα έχουν θέματα αυτοεκτίμησης. Πιστεύουν ότι είναι αποτυχημένα και ότι δεν αξίζουν. Θα γίνουν έξυπνοι ενήλικες όμως λόγω της χαμηλής αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης τους θα φοβούνται συνέχεια την αποτυχία και δε θα φτάσουν ποτέ το 100% των δυνατοτήτων τους.

Τοξικές σχέσεις

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μαθαίνει να λειτουργεί μέσα από πρότυπα. Δηλαδή, ένα παιδί που έχει μάθει να μην το αγαπούν θα ψάχνει ανθρώπους που είναι γνώριμοι σε αυτό, κοινώς τοξικούς ανθρώπους που θα το βλάπτουν.

Ανασφάλεια και προσκόλληση

Αν ένα παιδί βλέπει ότι οι γονείς του δεν το αγαπούν και δεν το εκτιμούν, δεν μπορεί να βασιστεί σε κανέναν άλλον.

Κατάθλιψη και άγχος

Προφανώς, ένα παιδί που δεν έχει αγαπηθεί μεγαλώνοντας θα φέρει πολλά ψυχολογικά θέματα. Πολύ συχνά τα προβλήματα αυτά διογκώνονται τόσο που κάνουν το παιδί μεγαλώνοντας να υποφέρει από κατάθλιψη και άγχος.

Υπερευαισθησία

Όταν βλέπετε κάποιον πολύ ευαίσθητο το χειρότερο που μπορείτε να του πείτε είναι να σταματήσει να είναι τόσο ευαίσθητος ή να μην παίρνει τα πάντα προσωπικά. Ένας άνθρωπος που μεγάλωσε χωρίς αγάπη δυστυχώς θα έχει τέτοια θέματα και αν με τέτοιες ατάκες απλώς θα τον κάνετε να νιώθει ακόμα πιο άσχημα.