Το πρόβλημα των πλειστηριασμών καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Όλο το διάστημα με τα lockdown τα δικαστήρια υπολειτουργούσαν με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.
Ο νέος Πτωχευτικός Νόμος έχει ήδη παραταθεί και θα ισχύει από 1η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις και από 1η Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα. Ως εκ τούτου και σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο αναφορικά με τους πλειστηριασμούς.
Προβλέπεται «πάγωμα» για ένα εξάμηνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά που φέρουν δάνειο με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.
Πάγια τακτική της κυβέρνησης είναι να θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς όσο το δυνατόν περισσότερα.
«Σαφώς και η αρχική μας διαπραγμάτευση δεν ήταν το 6μηνο, ούτε και η περίμετρος των δανειοληπτών ξεκινούσε από τους ευάλωτους. Πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας πρέπει να γνωρίζεις τι πραγματικά μπορείς να πετύχεις» επισημαίνουν πηγές του ρεπορτάζ.
Αντιδρούν τα τραπεζικά ιδρύματα
Οι τράπεζες βρίσκονται κυριολεκτικά στα «κάγκελα» μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν ήταν στο σχεδιασμό τους κάτι τέτοιο και υπενθυμίζουν τον ρόλο που παίζει η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών στις τιτλοποιήσεις.
«Η σταδιακή αποκατάσταση των ρευστοποιήσεων τίθεται επιτακτικά, τόσο από τα funds που καλούνται να επενδύσουν σε δάνεια με υποθήκες ακίνητα, όσο και από τους servicers που διαχειρίζονται αυτά τα δάνεια. Η δυνατότητά τους να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς – όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες – επηρεάζει, άλλωστε, τις τιμές βάσει των οποίων θα γίνουν οι επικείμενες τιτλοποιήσεις και τυχόν παράταση του «παγώματος» θα οδηγήσει σε χαμηλές αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων που οδηγούνται προς πώληση» επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του χώρου των τραπεζών.
Εκτός από την Eurobank, η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει την τιτλοποίηση Cairo και την Alpha Bank που είναι, ουσιαστικά, θέμα χρόνου να ανακοινώσει τη συμφωνία με την Davidson Kempner για το project Galaxy, εκκρεμούν τα σχέδια, τόσο της Πειραιώς (για τα projects Phoenix, ύψους δύο δισ. ευρώ που περιλαμβάνει 58.000 δάνεια 22.000 οφειλετών και Vega, ύψους πέντε δισ. ευρώ που αφορά σε 18.000 οφειλέτες, με 53.000 δάνεια), όσο και της Εθνικής Τράπεζας (Frontier).