Η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται στο να μην επιτρέψει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά μέχρι την 1η Ιουνίου, ενώ κανονικά θα συνεχιστεί και η ισχύς του Νόμου Κατσέλη, αφού το νέο πτωχευτικό ορίζει στο άρθρο 265 πως «παύει η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3869/2010 (Α΄ 130) από την ισχύ του νέου νόμου».
Αξίζει να αναφερθεί πως το ζήτημα της μη διενέργειας πλειστηριασμών λόγω παύσης της λειτουργίας των δικαστηρίων έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των τραπεζών. Με επιστολή τους δε, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, ζητούσαν τουλάχιστον το ξεπάγωμα της επίδοσης επιταγών και της επιβολής κατάσχεσης, των πρώτων, δηλαδή, πράξεων επί της διαδικασίας των πλειστηριασμών που δεν πλήττουν άμεσα τους οφειλέτες.
Από την επίδοση της επιταγής ή την επιβολή της κατάσχεσης μέχρι την εκτέλεση του πλειστηριασμού απαιτούνται, άλλωστε, περίπου οκτώ με 10 μήνες. «Η προτεινόμενη ρύθμιση θα περιορίζει την αναστολή μόνο στις πράξεις διενέργειας των πλειστηριασμών και αποβολής από ακίνητα, αλλά δεν θα εμποδίζει πράξεις εκτελέσεως, που ουδεμία έχουν επίπτωση στους οφειλέτες. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα άρθρα 993 και 954 του ΚΠολΔ, εάν επιβληθεί κατάσχεση εντός του Δεκεμβρίου του 2020, πλειστηριασμός δεν επιτρέπεται να γίνει πριν τον Ιούλιο ή Σεπτέμβριο του 2021. Εξάλλου το να μεταθέσουμε όλες τις πράξεις εκτελέσεως το 2021 θα δημιουργήσει όχι μόνο τις προαναφερθείσες οικονομικές επιπτώσεις, αλλά και υπερφόρτωση του συστήματος της αναγκαστικής εκτέλεσης και θα επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα», τονιζόταν χαρακτηριστικά.