Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη τόνισε πόσο σημαντικό είναι φέτος το εμβόλιο της γρίπης.

Η κ. Παγώνη ανέφερε ότι ήδη από το καλοκαίρι σημειώθηκαν πολλά κρούσματα, ενώ τόνισε ότι, λόγω του ότι φέτος το χειμώνα δεν θα υπάρχουν μάσκες, ο εμβολιασμός κρίνεται υποχρεωτικός.

Η γρίπη είναι σε έξαρση από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι το πολύ και μέχρι τέλος Μαρτίου, κάτι που, όπως είπε, κάνει ιδανικό για εμβολιασμό το διάστημα τέλος Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη.

Όσο για τον κορωνοϊό, παραδέχθηκε πως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών.

Τέλος, σε ερώτηση για τους αιφνίδιους θανάτους, απάντησε ότι, «πρόκειται για άτομα διαφόρων ηλικιών, με διάφορα υποκείμενα νοσήματα, που πρέπει να ομαδοποιηθούν», γιατί λόγω της πανδημίας και των εμβολίων, «ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει» και για το λόγο αυτόν, πρέπει να υπάρχει έρευνα, για να δοθούν απαντήσεις και να εφησυχάσει ο κόσμος.

Εμβόλιο γρίπης: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down.
  3. Έγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.
  4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά.).
  6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κ.λπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων, Καταστήματα Κράτησης.
  8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
  9. Άστεγοι.
  10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και, γενικά, άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

 

Διαβάστε ακόμη: