Εταιρείες και κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο βγήκαν τον περασμένο μήνα στις αγορές χρέους, ώστε να εκμεταλλευθούν τη μείωση των επιτοκίων ενόψει των αβέβαιων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και της ενδεχόμενης αστάθειας στις αγορές.

Μάλιστα, η ταχύτητα αυτών των εκδόσεων χρέους γίνεται αισθητή, αγγίζοντας νέα ρεκόρ από τη Νέα Υόρκη έως το Πεκίνο. Περισσότεροι από 1.226 εκδότες πώλησαν ομόλογα αξίας άνω των 600 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό για μήνα Σεπτέμβριο σε διάρκεια άνω των δύο δεκαετιών.

Η έκδοση στην αγορά ομολόγων υψηλής αξιολόγησης των ΗΠΑ ήταν η πιο δραστήρια που έχει καταγραφεί ποτέ σε μήνα Σεπτέμβριο. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πώλησαν τίτλους στην κατηγορία Additional Tier 1 σε επίπεδα ρεκόρ. Η υπεράκτια αγορά της Κίνας σε ομόλογα σε γιουάν κατέρριψε ένα ρεκόρ μηνός, ενώ η ιδιοκτήτρια του TikTok, ByteDance, προσβλέπει σε δάνειο 10,8 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ομολογιακής έκδοσης σε δολάρια στην Ασία, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας.

Ήταν επίσης ένας εντυπωσιακός Σεπτέμβριος για την έκδοση ευρωπαϊκού χρέους με πωλήσεις ομολόγων άνω των 180 δισεκατομμυρίων ευρώ (200 δισεκατομμυρίων δολαρίων), με επικεφαλής χρηματοοικονομικούς δανειολήπτες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στις ΗΠΑ, οι εταιρείες προσπαθούν να δανειστούν πριν από τις προεδρικές εκλογές. Ταυτόχρονα, εκμεταλλεύονται την ισχυρή ζήτηση καθώς οι επενδυτές αγοράζουν ομόλογα πριν οι κεντρικές τράπεζες μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια. Τα χαμηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου ενθαρρύνουν επίσης τους εκδότες να ενεργούν γρήγορα. Κατά μέσο όρο, οι τράπεζες ότι οι εταιρικές εκδόσεις θα φθάσουν τα 90 έως 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Bloomberg News, από περίπου 170,6 δισεκατομμύρια του Σεπτεμβρίου.

Οι εταιρείες blue-chip δανείστηκαν 170 δισεκατομμύρια δολάρια το Σεπτέμβριο, τον πιο δραστήριο μήνα που έχει καταγραφεί έως σήμερα.

Το πάρτυ του δανεισμού ήταν παγκόσμιο. Στην Ευρώπη, οι πωλήσεις των ομολόγων Additional Tier 1 ανήλθαν σε περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εταιρείες του Ασίας-Ειρηνικού εξέδωσαν ομόλογα δολαρίου και ευρώ αξίας άνω των 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο. Επίσης, εταιρείες στην Κίνα πώλησαν τίτλους αξίας 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με επικεφαλής τον κολοσσό διανομής τροφίμων Meituan που δανείστηκε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: