Μιλώντας σε συνέδριο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις ανάγκες οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, ο Μάλπας ανέφερε ότι η πρώιμη εκτίμηση του κόστους για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών δεν περιλαμβάνει τον διαρκώς αυξανόμενο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στη χώρα.
«Ο πόλεμος συνεχίζεται, επομένως το κόστος θα αυξηθεί», επεσήμανε.
Παγκόσμια Τράπεζα: Ενίσχυση 1.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία
Πριν από μία εβδομάδα, είχε γνωστοποιηθεί πως η Παγκόσμια Τράπεζα ετοιμάζει πακέτο 1.5 δισ. δολαρίων προς ενίσχυση της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα σχεδιάζει μέτρα στήριξης των αναπτυσσόμενων χωρών για την αντιμετώπιση της αύξησης στο κόστος τροφίμων και ενέργειας.
Η Τράπεζα ήδη παρέχει ενίσχυση προς την Ουκρανία για την συντήρηση σημαντικών υπηρεσιών, μεταξύ αυτών για την κάλυψη των αποδοχών των εργαζομένων σε νοσοκομεία, τις συντάξεις και κοινωνικά προγράμματα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας.
«Η Παγκόσμια τράπεζα δημιουργήθηκε το 1944, ώστε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως κάναμε και τότε, θα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ξαναχτιστεί όταν έρθει ο καιρός», τόνισε ο κ. Μαλπάς από την Πολωνία.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι στις 13/04 εγκρίθηκε ενίσχυση ύψους 1 δισ. δολαρίων του Διεθνούς Οργανισμού Ανάπτυξης, καθώς και 100 εκατ. δολαρίων για την γειτονική Μολδαβία. Έως το τέλος του μήνα, αναμένεται να εγκριθεί επισήμως και από το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ένα μήνα η Τράπεζα ενέκρινε επιπλέον πακέτο 923 εκατ. δολαρίων για ταχεία χρηματοδότηση.
Αναπτυσσόμενες χώρες
Εντωμεταξύ, ο κ. Μαλπάς σημείωσε πως η Τράπεζα εξετάζει τον αντίκτυπο του πολέμου για την διεθνή οικονομία, μεταξύ άλλων και την άνοδο του κόστους τροφίμων και ενέργειας. Βάσει αυτού «προετοιμάζει μία απάντηση για την άνοδο των τιμών, με την οποία θα προσφέρει εστιασμένη στήριξη σε αναπτυσσόμενες χώρες».
Ο Μαλπάς τόνισε μάλιστα ότι η άνοδος στις τιμές τροφίμων είναι φλέγον ζήτημα, καθώς με κάθε ποσοστιαία μονάδα ανόδου στις τιμές, εκτιμάται πως 10 εκατ. άτομα μπαίνουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας.
«Οι πλούσιοι μπορούν να διαχειριστούν αιφνίδια αύξηση στις τιμές βασικών τροφίμων, αλλά όχι οι φτωχοί. Αναμένεται να αυξηθεί ο υποσιτισμός και το πιο δύσκολο θα είναι να ανατραπεί στα παιδιά».