Το καταστροφικό ανθρώπινο, οικονομικό και κοινωνικό κόστος του COVID-19 έχει επισημάνει την επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη δράση για τη δημιουργία ισχυρότερων συστημάτων υγείας και την κινητοποίηση πρόσθετων πόρων για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας (PPR).
Ετσι, λοιπόν, στην χθεσινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας αποφάσισε την δημιουργία ενός ξεχωριστού ταμείου για την χρηματοδότηση επενδύσεων με στόχο να ενισχυθούν οι ικανότητες πρόληψης, προετοιμασίας και αντιμετώπισης των πανδημιών. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα έχουν ανακοινωθεί δεσμεύσεις μεγαλύτερες του $1 δισ. για χώρες με τους ΗΠΑ, ΕΕ, Ινδονησία, Βρετανία, Σιγκαπούρη, ίδρυμα Γκέιτς και Wellcome Trust να έχουν ήδη προσφέρει χρήματα.

Πρόταση των ισχυρών του πλανήτη

Ο θεσμός πρόσθεσε ότι το ταμείο αυτό δημιουργείται έπειτα από πρόταση των ΗΠΑ, της Ιταλίας και της Ινδονησίας στο πλαίσιο των προεδριών τους στη G20 και έχει την ευρεία στήριξη της Ομάδας των 20.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσφέροντας την τεχνογνωσία του, επεσήμανε ο πρόεδρός του Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας επεσήμανε ότι αν η πανδημία covid-19 δεν έχει ολοκληρωθεί όταν εγκαινιαστεί το ταμείο αυτό, τότε αυτό μπορεί να στηρίξει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τόσο την τρέχουσα πανδημία όσο και μελλοντικές.

“Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για την πρόληψη της πανδημίας και την ετοιμότητα είναι ζωτικής σημασίας” είπε ο ίδιος.