search

ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια μάστιγα οι γυναικοκτονίες – Σοκάρουν τα στοιχεία του ΟΗΕ

45,000 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν το 2021 - «Πάνω από πέντε κάθε ώρα»

Παγκόσμια μάστιγα οι γυναικοκτονίες

Πάνω από πέντε γυναίκες και κορίτσια σκοτώνονταν κάθε ώρα από μέλος της οικογένειάς το 2021, σύμφωνα με νέα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναικοκτονίες.

Έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, έδειξε πως 45.000 γυναίκες και κορίτσια -πάνω από τις μισές (56%) από τις 81.100 που δολοφονήθηκαν πέρυσι σε όλο τον κόσμο- έγιναν θύματα συζύγων, συντρόφων ή άλλων συγγενικών τους προσώπων.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα καθώς και η οντότητα των Ηνωμένων Εθνών για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών (UN Women) ανέφεραν πως οι αριθμοί αυτοί είναι «ανησυχητικά υψηλοί», αν και ο πραγματικός αριθμός των γυναικοκτονιών είναι πιθανό να είναι υψηλότερος.

Περίπου τέσσερις στους δέκα θανάτους το 2021 δεν προσμετρήθηκαν στις γυναικοκτονίες, λόγω ανεπαρκών στοιχείων.

Πέρυσι, ο υψηλότερος αριθμός γυναικοκτονιών από συγγενείς καταγράφηκαν στην Ασία, με 17.800 δολοφονίες. Παρόλα αυτά, η έρευνα κατέδειξε πως γυναίκες και κορίτσια στην Αφρική βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από συγγενείς τους.

Το ποσοστό των δολοφονιών που σχετίζονται με το φύλο, υπολογίζεται στα 2,5 άτομα ανά πληθυσμό 100.000 γυναικών στην Αφρική – σε σύγκριση με το 1,4 σε Αμερική, 1,2 σε Ωκεανία, 0,8 σε Ασία και 0,6 σε Ευρώπη.

Η έναρξη της πανδημίας κορωνοϊού το 2020 συνέπεσε με σημαντική αύξηση των γυναικοκτονιών στη Βόρεια Αμερική και τη νότια και δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με την έρευνα.

Στοιχεία από 25 χώρες σε Ευρώπη και Αμερική καταδεικνύουν πως η αύξηση αυτή οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις δολοφονίες από μέλη της οικογένειας, εκτός από συντρόφους και συζύγους.

Η συντριπτική πλειονότητα (81%) των ανθρωποκτονιών παγκοσμίως διαπράττονται κατά ανδρών και αγοριών, κυρίως όμως από άτομα εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος. Το 2021, 11% των ανδρών – θυμάτων δολοφονήθηκαν από σύντροφο ή συγγενή.

Σε πολλές χώρες υπάρχουν νόμοι που κάνουν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και των κοριτσιών, μεταξύ άλλων επιτρέποντας τον βιασμό εντός γάμου ή προστατεύοντας τους βιαστές από την τιμωρία, αν παντρευτούν το θύμα τους.

«Καμία γυναίκα και κορίτσι δεν πρέπει να φοβάται για τη ζωή του γι’αυτό που είναι. Για να σταματήσουμε κάθε μορφή έμφυλης βίας κατά γυναικών και κοριτσιών, πρέπει να μετράμε το κάθε θύμα, παντού, και να βελτιώνουμε την κατανόησή μας για τους κινδύνους και τους λόγους των γυναικοκτονιών ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε καλύτερη και πιο αποτελεσματική πρόληψη και ποινική δικαιοσύνη».

Διαβάστε ακόμη: